Završen 32. Međunarodni festival humora za decu dodelom nagrada

32.Međunarodni festival humora za decu završen je danas dodelom nagrada u dvorištu Biblioteke “Dimitrije Tucović”. Ovom prilikom direktorka festivala, Radmila Bulatović je u izjavi za medije rekla da je i uprkos pandemiji pristiglo dosta dečijih radova, oko 1.500, dok je nagrađenih oko 80.

Ove godine nije bilo moguće organizovati reviju dečijih dramskih grupa, susrete pisaca i dece po školama, kao ni plesni i muzički program, ali se tradicija duga 32 godine nije mogla prekinuti tek tako, pa su pripreme za festival tekle uglavnom online, rekla je direktorka festivala. Ona je istakla da je malo dečijih radovi koji se osvrću na koronu, što je dobra i ohrabrujuća vest s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Teme radova bile su šarenolike i svojstvene deci, priče o radosti, smehu, porodici, školi, ali i našoj istoriji.

Umesto maskenbalske povorke glavnom lazarevačkom ulicom, bio je raspisan online foto konkurs, izabrane su prve tri maske od strane stručnog žirija, ali su i građani imali priliku da glasaju za svoju omiljenu masku na platou ispred Biblioteke, gde su bili postavljeni panoi sa fotografijama i glasačka kutija sa listićima. Sve fotografije konkursa biće odštampane i izložene u glavnoj ulici.

Svečanu dodelu nagrada upotpunili su Tode Nikoletić, Goran Novakov i Dušan Pop Đurđev, svojim stihovima za decu, kao i Bane Rosići svojim numerama na  “letećoj” gitari.

Biblioteka je ove godine svakom prvaku u našoj opštini kao mali znak pažnje umesto predstave za prijem prvaka, poklonila knjigu “Slovarica školarica”, autora Todeta Nikoletića. Ovu festivalsku knjigu izdala je Biblioteka “Dimitrije Tucović”, a pored nje izdat je i zbornik radova Slobodana Stanišića kao I CD kantautora za decu, Baneta Rosića. Poklon knjige i cd-ove učiteljicama prvaka svih osnovnih lazarevačkih škola podelio je predsednik opštine Bojan Stević.

Zlatno Gašino pero za sveukupan doprinos u stvaralaštvu za decu, ove godine dobili su Minja Subota i Vlasta Cenić, Srebrno Gašino pero dobila je Nikoleta Novak za roman „Poziv“, za čije žiriranje su bili zaduženi bibliotekari širom Srbije, dok je Gašino pero 32. Međunarodnog festivala humora za decu osvojila Ema Zečević iz OŠ “Nikola Tesla” u Beogradu za knjigu “Deco, dobro došli na pozornicu”, saopštila je direktorka festivala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE