Zašto je Google danas u znaku ove istorijske ličnosti?

Kada je reč o prvim utiscima, nijedna druga istorijska ličnost nije napravila takav, kakav je to učinio pronalazač mehaničke pokretne štamparije, nemački zanatlija Johan Gutenberg. Ova revolucionarna tehnologija učinila je znanje pronađeno u knjigama pristupačnim i dostupnim običnom čoveku prvi put u istoriji. Današnji Guglov Doodle slavi Gutenberga na godišnjicu današnjeg dana 14. aprila 2000. godine, kada je Gutenbergov muzej pokrenuo retrospektivnu izložbu u njegovu čast.

Replika Gutenbergove štamparske prese koja se čuva u Muzeju Štamparstva „El Puig“ u Valenciji, Španija, foto: sr.wikipedia.org

Iako je veći deo Gutenbergovog života obavijen velom tajne, istorijski zapisi pokazuju da je rođen oko 1400. godine u Majncu u Nemačkoj, i u početku zarađivao za život kao metalac u zlatarskoj trgovini. Krajem 1430-ih istoričari veruju da je Gutenberg počeo da razvija efikasniji uređaj za štampu teksta, pokušavajući da otplati dugove zbog neuspelog poslovanja sa ogledalima. Mašina koju je on izumeo (u osnovi je naknadno ugrađena vinska štanca) zamenila je ručno izrezbarena drvena slova i grafičke blokove tradicionalnih štampača za lake metalne odlivke, koji su umakani u vlasničko mastilo za štampu čitavih stranica odjednom.

Prva strana Gutembergove biblije iz 1455. godine, foto: sr.wikipedia.org

Sledeći trenutak eureke u Gutenbergu dogodio se 1450. godine sa prvom uspešnom štampom njegovog pronalaska: knjigom o nastanku govora na latinskom. Od ovog trenutka Gutenberg je krenuo u pravu trku angažujući tim na montažnoj liniji da proizvodi knjige brže nego ikad! Kao potvrdu moći ljudske kreativnosti „Gutenberg Press“ štampala je prosečno do 3.600 stranica svakog radnog dana, podstičući prvu veliku proizvodnju knjiga u Evropi.

Do 16. veka, otprilike 200 miliona knjiga je štampano zahvaljujući njegovom izumu, koji je rodio novu eru masovne komunikacije i novu granu medija: štampu. Gutenbergovo nasleđe danas živi sa projektom Gutenberg, mrežnom bibliotekom sa preko 60.000 besplatnih knjiga.

Hvala, Johanu Gutenbergu!

Izvor: www.google.com /doodles/celebrating-johannes-gutenberg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE