Žarko Obradović potpredsednik SPS-a održao tribinu

Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije sa koalicionim partnerima ugostio je danas potpredsednika SPS-a Žarka Obradovića koji je u Modernoj galeriji CZK Lazarevac održao tribinu na temu “Spoljna politika i bezbednost Srbije, geopolitički položaj Srbije u 21.veku”.

Obradović je govorio o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države, kao I o značaju rezultata koji se postižu putem spoljne politike.

Po njegovim rečima, kod nas je tokom prethodnih decenija nametnuta lažna teza da je Srbija remetilački faktor na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana, kako bi se sakrili pravi motivi događaja iz devedesetih godina prošlog veka. Kao primer toga, Obradović je naveo aktuelna dešavanja sa Crnom Gorom.

“Najbolji dokaz je ovo što se dešava u Crnoj Gori, da jedna država kao što je Republika Srbija ne sme javno postaviti pitanje tretmana Srba u Crnoj Gori, i zašto se proganja Srpska pravoslavna crkva, te se odmah postavlja pitanje zašto se Srbija meša u unutrašnje poslove jedne suverene zemlje.“

Obradović smatra da je suverenost pitanje same države, ali takođe je mišljenja da se Srbiji ne može zabraniti briga o svojim sunarodnicima.

On je takođe istakao da je Srbija postala bitan faktor na Balkanu, jer je poslednjih godina uspela da se okrene sebi, ojača svoju ekonomiju i otvori mnoga pitanja unutrašnjeg razvoja i vodi jednu pametnu spoljnu politiku, koja istovremeno ide ka Evropskoj Uniji, ali neguje i dobre odnose sa velikim silama kao što je Ruska federacija, Narodna Republika Kina i Sjedinjene Američke Države i širi regionalnu saradnju. Obradović je rekao da su pokrenute brojne inicijative zada se pitanje Kosova i Metohije reši dijalogom, mirnim putem, što je dovoljan pokazatelj da Srbija želi da održi dobre odnose sa susedima i zemljama članicama pokreta nesvrstanih.

„Srbija uspeva da deluje na jedan multifunkcionalan način, da bude vrlo aktivna, što doprinosi da Srbija dobije na značaju na globalnom planu“ , kazao je Obradović.

Geografski položaj Srbije je takođe doprineo značaju naše države na globalnom nivou, jer su vekovima unazad kroz nju prolazile velike sile, što je razlog zbog koga se sa Srbijom mora razgovarati, ukoliko se žele realizovati različiti regionalni projekti, zaključio je Obradović i izrazio zadovoljstvo što je Srbija postala deo velikih regionalnih projekata i ponovo postala važno mesto na Balkanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE