Za nepoštovanje samoizolacije kazna do 150.000 dinara

Zbog kršenja samoizolacije priveden je muškarac iz Varvarina, koji po povratku iz inostranstva, nije postupio po naredbi graničnih sanitarnih inspektora da ostane kod kuće i javi se kruševačkom zavodu za javno zdravlje, već je odmah po dolasku posetio obližnju kafanu.

Uhapšen je u Ćićevcu i stavljen u izolaciju pod prismotrom policije, dok je krizni štab odmah angažovao komunalnu inspekciju kako bi preduzela sve zdravstveno-sanitarne-higijenske mere u objektu u kom je boravio uhapšeni.

Ovakvo postupanje nesavesnih građana, karakteriše se kao krivično delo „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije“ i  kažnjivo je zatvorom do tri godine ili novčano.

„Uvodimo, za sada, novčane kaznene mere za sve koji prekrše zabranu samoizolacije. Kazna je maksimalno 150 hiljada dinara. Razmišljali smo da li da krenemo sa tim ili sa zatvorskom kaznom, zaista je nezahvalno naše građane koji prekrše karantin stavljati u zatvor, a nije ni bezbedno u ovom trenutku da ne bi unosili koronavirus u zatvorske jedinice“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Samoizolacija je obavezna za sve koji dolaze iz inostranstva i traje 14 dana, dok su stroža pravila za one koji stižu iz žarišta epidemije i za njih ne važi samoizolacija, već karantin od 28 dana.

Zabeležen je i slučaj širenja panike u Novom Sadu. Uhapšen je muškarac zbog sumnje da je, na radnom mestu, posle svađe s kolegom, neistinito izjavio da je bio u društvu sa zaraženima koronavirusom, što je izazvalo strah i paniku među zaposlenima. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu,

M.Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE