Vesić obišao radove na izgradnji trga i podzemne garaže na platou Opštine Lazarevac

Nedavno su započeti radovi na izgradnji novog trga i podzemne garaže ispred zgrade Opštine Lazarevac, a zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić je sa predsednikom opštine, Bojanom Stevićem i pomoćnikom gradonačelnika, Aleksandrom Markovićem obišao prostor budućeg trga.

Vesić se najpre osvrnuo na svoju nedavnu posetu Lazarevcu u kojoj je obišao završenu Hilandarsku ulicu i Ulicu Dositeja Obradovića, kao i radove na trgu ispod Rudarske česme i ovom prilikom izjavio da će se centar Lazarevca izgraditi poput centara drugih beogradskih opština, dodavši da Lazarevac ima veliku podršku Skupštine Grada Beograda.

Direkcija za građevinsko zemljište trenutno radi na rekonstrukciji Železničke ulice i Ulice Janka Stajčića u Lazarevcu. Direkcija za građevinsko zemljište Beograd, takođe je raspisala tender za vodovodnu mrežu u Arapovcu i Mirosaljcima za skoro 4.000 domaćinstava, koja će se napajati  vodom iz novog rezervoara koji se radi u barajevskom naselju Beljina, kazao je Vesić. Vrednost ove investicije je oko pet miliona evra.

Zamenik gradonačelnika govorio je i o problemu vodosnabdevanja na teritoriji GO Lazarevca, rekavši da je on višedecenijcki i da se niko nije sistemski bavio njime.

“U toku je projektovanje vodovoda za pet lazarevačkih sela, Brajkovac, Čibutkovicu, Barzilovicu, Dudovicu i Županjac. Čim budemo na proleće završili projektovanje, raspisaćemo tender. Oni će se vodom snabdevati preko Nepričave, odnosno iz rezervoara van teritorije Beograda. Doneli smo odluku, Opština će to finansirati iz svojih sredstava, da se u narednih deset dana raspiše hitan tender za bušenje još tri bunara koji treba da obezbede između 28 i 30 litara vode u sekundi. Za mesec i po do dva, trebalo bi da na taj način bude rešen problem vodosnabdevanja u centru Lazarevca”, izjavio je Vesić.

Za sledeću godinu, planirano  je kopanje novih bunara, jer je u narednih šest do sedam godina jedino rešenje za Lazarevac , kopanje sopstvenih bunara, dok se ne napravi fabrika vode „Makiš 3” i ne povežu Lazarevac i Barajevo sa tom fabrikom, dodao je Vesić.

On je takođe rekao da je u okviru kineskog aranžmana u planu projekat izgradnje glavnog fekalnog kolektora, koji uključuje Velike Crljene.

Vesić je najavio da je u okviru programa Direkcije za građevinsko zemljište, koji podrazumeva izgradnju 25 vrtića u Beogradu, raspisan tender i dobijen izvođač za vrtić u Stepojevcu, dok će u okviru programa izgradnje pet novih bazena na nivou Grada, jedan biti i u Lazarevcu.

Predsednik opštine, Bojan Stević, istakao je da je uz podršku Grada i Republike urađeno dosta projekata u Lazarevcu po pitanju putne infrastrukture, kao i vodovodne i kanalizacione mreže.

“U četvrtak nas očekuje potpisivanje sporazuma između Vlade Srbije i NR Kine koji se odnosi na rešavanje problema kanalizacione mreže u i Lazarevcu. Prethodnih osam meseci uradili smo kvalitetne projekte kao što su primarna i sekundarna mreža u mesnoj zajednici Veliki Crljeni, glavni fekalni kolektor za celokupno gradsko jezgro i mesne zajednice koje se naslanjaju na gradsko jezgro u dužini od 9,5 kilometar, takođe MZ Momčilo Pavlović i Branko Radičević, gde nedostaje kanalizaciona mreža, kao i deo MZ Dušan Petrović Šanei MZ Šušnjar i celokupna kanalizaciona mreža u MZ Šopić. U Velikim Crljenima će se na kanalizacionu mrežu priključiti 20.000 korisnika, a u centralnom gradskom jezgru kapacitet za preradu otpadnih voda biće za 40.000 korisnika”, kazao je Stević i dodao da su današnja ulaganja Grada Beograda u Lazarevac daleko veća nego ranije i da ona trenutno iznose preko milijardu i po dinara.

Novi trg ispred zgrade Opštine prostiraće se na 2.600 m2 i imaće oko 150 parking mesta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE