Veliki pomor ribe u reci Kolubari, nadležno tužilaštvo pokrenulo postupak

Zbog izlivanja otrovnih materija u reku Kolubaru prošlog vikenda, došlo je do velikog pomora bele ribe. Procenjuje se da je uginulo više od pola tone ribe na potezu od samo sto metara reke, ali se strahuje da je količina uginule ribe mnogo veća, navodi se na portal Vamedia.info.

Do pomora je došlo nizvodno od mosta u Divcima kod Valjeva, prema Slovcu, odnosno Lajkovcu.

Ribolovci su o uginuću ribe u reci Kolubari najpre obavestili ribočuvarsku fimru „Cassini fishing“. Po prijavi su na lice mesta izašli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Valjeva i Mionice, predstavnici tužilaštva, republička vodna inspekcija i korisnik ribarskog područja. Preduzete su sve mere kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe i angažovana je laboratorija za uzorkovanje vode, izjavilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine za portal B92.

Prema prvim nezvaničnim podacima, pomor ribe dogodio se kada su u reku, najverovatnije, ispušteni amonijak i osoka sa farme.

Nakon policijskog uviđaja, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, za analizu su uzeti uzorci uginule ribe i vode, nizvodno od mesta gde se u Kolubaru uliva kanal iz jedne farme junadi u mioničkom selu Radobiću, koja je vlasništvo jedne firme iz Uba.

Nadležno tužilaštvo pokrenuće predistražni postupak protiv odgovornih lica, a uginula riba biće „uništena na ekološki prihvatljiv način“, rečeno je iz Ministarstva.

Foto: Goran Živanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE