Večeras od 20h radio drama „Glas u glavi“ na 89,3 FM

Radio Galaxy započinje novu rubriku na talasima 89,3 fm, pod nazivom „Zvuci koji život znače“, gde će slušaoci imati priliku da se upoznaju sa svetom radio drame i uživaju u njihovim zvucima nedeljom od 20 časova.

Radio drama ili audio drama seže još iz doba antike, a jednim od njenih začetnika smatra se Seneka, jer je njegov komad napisan sa namerom da se čita kao zvučno pozorište, a ne izvodi na sceni.

Sa pojavom radija ovakva vrsta drame dobija svoj puni sjaj i uspeva da uzdrma svet. Naime, još 1925. godine u Francuskoj jedna radio drama bila je zabranjena zbog previše realističnog prikaza brodoloma, ali je ipak “Rat svetova” Orsona Velsa, ostavila najveći pečat u istoriji radio drama. Na čuvenom američkom CBS radiju emitovan je “Rat svetova” kao specijal za praznik Noć veštica, 30. oktobra 1938. godine. Režiser, Orson Vels, koji je tada imao samo 23 godine je ovom radio dramo uspeo da se izvuče iz sveta anonimnosti i zauvek promeni istoriju radio drame.

Većina Njujorčana koji su u tom trenutku slušali radio, nisu znali da je reč o dramatizaciji romana“Rat svetova“, pa su izlazili na ulice u panici, žurili do prodavnica po zalihe, neki su bežali unaokolo kako bi se spasili od vanzemaljskog crnog dima i smrada koji su, kako tvrde i sami osetili, dok su neki čak svedočili kako su videli vanzemaljce i bljesak na nebu.

Vels je zbog širenja panike medju stanovnicima Njujorka uspeo da izbegne kaznu, pravdajući se da je na početku i na kraju drame jasno rečeno da je reč o dramatizaciji. Radio CBS je dobio zabranu korišćenja izjave “prekidamo program radi važnog obaveštenja” u dramske svrhe.

Ova drama ušla je u radijsku istoriju i pokazala moć oblikovanja javnog mnjenja putem medija.

Na talasima Radija Galaxy, prva u nizu biće emitovana radio drama „Glas u glavi“ iz 2001. godine u produkciji lazarevačkog Puls teatra i nekadašnjeg Radio Lazarevca.

Radio drama „GLAS U GLAVI“

Tekst: Bogdan Španjević

Režija: Darko Bjeković

Igraju: Ivana Nedeljković, Ana Đurđević, Milan Tomić, Darko Bjeković i Milan Stojanović

Muzički saradnik: Igor Gospavić

Obrada tona i radio montaža: Milan Stojanović

Produkcija: Puls teatar Lazarevac i Radio Lazarevac, 2001.

Prvo javno slušanje: 17. septembar 2001, Centar za kulturu Lazarevac

Trajanje: 75 minuta

Foto: Louis JoyeuxINA via Getty Images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE