Ukida se vanredno stanje, pojedine mere ostaju i dalje na snazi

Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije usvojen je na večerašnjoj sednici Skupštine Srbije. Ukida se vanredno stanje, počevši od sutra, ali neke od mera za sprečavanje širenja epidemije i dalje ostaju na snazi.

„Nećemo ukidati Krizne štabove, oni će nastaviti da rade, nastavićemo da testiramo građane da bismo obezbedili punu sigurnost i da radimo prevenciju za eventualni drugi talas epidemije“, istakla je premijerka Vlade Srbije, Ana Brnabić na sednici Skupštine.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Premijerka je najavila da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti jasno određene mere pod kojima će građani ulaziti u Srbiju iz inostranstva, a da ne budu u karantinu.

„Izaći će u petak ili u ponedeljak sa jasnom prepoukom. Razmišljamo da će dokaz biti ili negativan test na koronu koju je osoba prethodno uradila u zemlji iz koje dolazi ili ćemo mi raditi test“, rekla je Brnabićeva.

 

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE