U subotu 11. septembra planinarska akcija „Šetamo za zdravlje – u susret jeseni“ (4 maršrute)

Planinarsko društvo “Vis” iz Lazarevca, već tradicionalno, po petnaesti put, organizuje planinarsku manifestaciju “Šetamo za zdravlje – u susret jeseni” i to pod sloganom “Korak bliže zdravlju”. PD “Vis”  na ovaj način daje podršku manifestaciji Dan pešačenja, koja predstavlja ovogodišnju planinarsku centralnu akciju u kojoj će biti uključeno više od sto klubova i organizacija Planinarskog saveza Srbije

Pokrovitelj manifestacije kao i prethodnih godina je GO Lazarevac, a član Veća Nikola Marinković u ime opštine pozvao je građane da se u subotu 11. septembra priključe akciji pešačenja, koja započinje sa platoa ispred zgrade opštine sa početkom u 8 časova.

Ova akcija je najveća ovogodišnja planinarska akcija pešačenja, organizovana na nivou cele Srbije, koja je prošle godine okupila čak 17.000 ljudi u 68 gradova i opština.

Manifestacija za cilj ima promociju zdravog načina života kroz pešačenje i aktivnosti vezane za prirodu, kao najbolju preventivu za dobro psihofizičko zdravlje i imunitet, kazala je predsednica PD “Vis”, Verica Vasiljević.

Blagoje Aleksić, član društva i koordinator ove akcije pozvao je sve zainteresovane građane, bez obzira na fizičku spremnost i starosnu dob, da se priključe akciji i tako budu “korak bliži zdravlju”. On je naglasio da će šetnju obezbeđivati redari, kao i jedno terensko vozilo sa medicinskim osobljen u slučaju eventualnih nezgoda.

Kao i prethodnih godina u ovu manifestaciju uključeni su svi prosvetni radnici fizičkog vaspitanja i njihovi učenici lazarevačkih osnovnih i srednjih škola.

Planirane su četiri staze prilagođene psihofizičkoj snazi i uzrastu učesnika.

Staza POLETARAC– dužina 6 km, namenjena učenicima do 4. Razreda, relacija: Stari sportski centar (SSC), ulicama pored gradskog groblja, crkva u Drenu, jezero na Gliništu i nazad od SSC.

Staza JUNIOR: dužina 11 km, namenjena učenicima od 5. razreda osnovne do 4. godine srednje škole, relacija: SSC, ulicama pored gradskog groblja, crkva u Drenu, putem pored groblja u Drenu, škola u Drenu, rezervoar vodovoda u Ulici 1300 kaplara, Dom zdravlja I nazad do SSC.

Staza LAZAREVAČKI VIDICI: dužina 16 km, relacija: SSC, ulicama pored gradskog groblja, crkva u Drenu, putem pored groblja u Drenu, škola u Drenu, oko brda Pantinica (327m), Kremenica (359m), Stubički vis (393m), lovačka kuća u Lukavici, lukavičkim putem nazad do SSC.

Staza ŠANČEVIMA KOLUBARSKE BITKE: dužina oko 26 km, relacija: SSC, ulicama pored gradskog groblja, crkva u Drenu, putem pored groblja u Drenu, škola u Drenu, oko brda Pantinica (327m), Kremenica (359m), Stubički vis (393m), asfaltom i dalje vencem Madžarca do Obrenovih livada, gde se skreće desno prema Lazarevcu i nazad do SSC.

Po rečima organizatora, u slučaju kiše manifestacija se neće odlagati, već će se prilagoditi trenutnim vremenskim uslovima i eventualno skratiti dužina staza po potrebi. Sa sobom je potrebno poneti najmanje dva litra vode, nešto hrane i presvlaku. U zavisnosti od vremenskih uslova, poželjno je imati i kabanicu ili kišobran.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE