U Lazarevcu porastao broj obolelih od koronavirusa

Trenutna epidemiološka situacija u našoj opštini je nesigurna sa tendencijom progresivnijeg rasta broja pozitivni na koronavirus, saopštio je direktor Doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević” u Lazarevcu, dr Jovan Milojević. On je kao razlog porasta broja obolelih, naveo popuštanje mera tokom leta i početak nove školske godine, što za posledicu ima i povećan broj obolele dece.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva obolevanja od koronavirusa u septembru mesecu na teritoriji GO Lazarevac je 1.206 lica, a samo u trećoj nedelji septembra taj broj iznosio je 510.

Broj pregleda u kovid ambulantama drastično se povećao u odnosu na letnji period. U kovid ambulanti u Lazarevcu trenutno radi šest kovid ekipa, po tri ekipe u smeni, koje dnevno zbrinu od 250 do 300 pacijenata, kazao je Milojević.

Milojević je naglasio da su trenutno angažovani svi kapaciteti lazarevačkog doma zdravlja i primljeni dodatni radnici na teret sopstvenih sredstava kako bi se izborili sa novim naletima koronavirusa. On je apelovao za strpljenje pri dolasku u službe doma zdravlja i apelovao na sve sugrađane koji se do sada nisu vakcinisali, da to što pre učine. Dokazano je da u periodu od šest do devet meseci nakon aplikovanja vakcine, dolazi do pada antitela u krvi, naročito kod starijih lica, izjavio je Milojević.

Milojević je dodao da se u narednom periodu planira poboljšanje uslova rada i boravka pacijenata u kovid ambulantama.

Proces vakcinacije u Lazarevcu započet je 19. januara 2021. godine, a do  sada je vakcinisano  18.162 prvom dozom, 17.191 drugom dozom i 2.409 trećom dozom. Građanima Lazarevca dostupne su Fajzer i Sinofarm vakcine, dok je Sputnjik V dostupna kao treća buster doza.

Radno vreme kovid ambulante Doma zdravlja u Lazarevcu je svakog dana od 7 do 22 časa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE