U Lazarevcu počela vakcinacija trećom dozom, vakcinacija prvom i drugom dozom i dalje bez zakazivanja

Pre dva dana na teritoriji Srbiji, pa tako i u Lazarevcu, započeta je vakcinacija trećom tzv. buster dozom protiv SARS CoV-2 virusa.

Primanje treće doze vakcine preporučeno je svima onima koji su drugu dozu primili pre 180 dana tj. pre 6 meseci, a treća doza obavezna je kod određenih rizičnih grupa koje su podložnije infekciji od koronavirusa.

Ustanovljeno je da pri primanju određenih vakcina, nije postignut dovoljan imunitet, pa bi primanjem treće doze, zaštita od infekcije bila kompletnija, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije, dr Jovan Milojević, direktor Doma zdravlja “dr Đorđe Kovačević” u Lazarevcu i dodao da je primanje treće doze utoliko neophodnije, jer smo na pragu novog talasa zaraze.

Preporuka struke je da se može primiti različita vakcina od prve i druge doze uz prethodnu konsultaciju sa izabranim lekarom.

Po rečima doktora Milojevića, kineska vakcina, recimo, deluje na širok spektar virusa korona, ali nema dovoljnu jačinu da podigne nivo antitela, zato recimo Fajzer vakcina, koja ima manji spektar dejstva virusa, ima veću jačinu, pa će kombinovanje vakcina doprineti boljem odbrambenom sistemu od virusa, kazao je Milojević.

Dom zdravlja “dr Đorđe Kovačević” ima dovoljnu količinu vakcina, a u opticaju su Sinofarm, Fajzer, Sputnik V i Astra Zeneka.

Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:

  • osobe sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,
  • -osobe starije od 70 godina,
  • osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,
  • zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,
  • putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Građani sa teritorije GO Lazarevac će po dobijanju poziva od eUprave, putem mejla ili SMS porukom, moći da se vakcinišu u lazarevačkom domu zdravlja uz prethodnu konsultaciju sa svojim izabranim lekarom. U slučaju nemogućnosti dolaska zbog zdravstvenih problema, konsultacije je moguće obaviti i telefonskim putem, a nakon uvida u elektronski karton pacijenta, izabrani lekar odrediće koju vakcinu će pacijent primiti.

U prostorijama Doma zdravlja “dr Đorđe Kovačević” neometano se obavlja i vakcinacija prvom i drugom dozom vakcina, a dr Milojević apelovao je na sve koji se do sada nisu vakcinisali da to učine što pre, pogotovo mlađa populacija. Velika većina hospitalizovanih pacijenata i teško obollih pacijenata čine nevakcinisani građani.

Iako je epidemiološka situacija na teritoriji naše opštine bila povoljna od maja do jula meseca, trenutna epidemiološka situacija u Lazarevcu ocenjuje se kao nesigurna sa tendencijom porasta broja zaraženih.

U prve dve nedelje avgusta broj pozitivnih se povećao, pa je u prvoj nedelji avgusta bilo 55 pozitivnih lica, dok je u drugoj nedelji avgusta taj broj iznosio 78. Direktor doma zdravlja u Lazarevcu naglašava da nema oštrog pika, tj. naglog porasta broja zaraženih, kao što je to bio slučaj u julu i novembru mesecu prošle godine, što je dokaz da je vakcinacija ipak bila delotvorna.

U Lazarevcu je ukupno aplikovano 33.993 vakcine, od toga oko 17.000 građana vakcinisano je sa obe doze vakcina.
Zbog očekivanog porasta broja pozitivnih u narednom periodu, kako bi se izbegle gužve, u lazarevačkom domu zdravlja otvara se još jedna kovid ambulanta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE