U Lazarevcu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Širom Srbije i sveta danas se obeležava  Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Polaganjem venaca na Spomenik srpskom ratniku na platou ispred gradske Biblioteke, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu i u Lazarevcu. Vence na spomenik položili su rukovodstvo GO Lazarevac i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920.

Okupljenima se nakon polaganja venaca obratio književnik i istoričar, Milosav Nedić, koji je govorio o istorijskim prilikama koje su prethodile Danu primirja, kao i o značaju obeležavanja ovog datuma, naglasivši da su srpsko jedinstvo i sloga najsnažnije oružje u Srba.

Milosav Nedić

Predsednik Skupštine gradske opštine Lazarevac, Bojan Sinđelić, podsetio je da je naša zemlja u Velikom ratu izgubila preko jedne trećine stanovništva, a Lazarevac i okolina su u ovim stradanjima dali mnogobrojne žrtve.

Ovaj dan predstavlja sećanje na sve njih i njihovu žrtvu koju su dali za slobodu koju danas uživamo, kazao je Sinđelić, dodavši da je žrtva naših predaka zalog budućim generacijama, da umesto zveckanja pušaka, koriste olovke i obrazovanje kao svoje oružje, kako bi se na mirnodopski način  odužili svojim precima i državi, stvarajući modernu i ekonomski jaku zemlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE