U Lazarevcu obeležen 9.maj Dan pobede nad fašizmom

Danas se obeležava 75 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom tj. završetak Drugog svetskog rata 1945.godine. Ovaj dan takođe se slavi i kao Dan Evrope, dan kada je 1955. godine stvorena današnja zajednica evropskih naroda.

Tradicionalno, kao i svake godine, predstavnici opštinskog Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata zajedno sa zamenikom predsednika GO Lazarevac Milojem Živanovićem, položili su danas vence na spomen ploču oslobodiocima Lazarevca kod lazarevačkog starog bioskopa u glavnoj ulici.

Tim povodom predsednik SUBNOR-a Lazarevac, Pavle Stanivuković, podsetio je na značaj ovog istorijskog događaja, kao dan kada je čovečanstvo konačno bilo slobodno.

On je takođe istakao da su„Borci NOB-a u tom dugom ratu dali jedan veliki doprinos da bi se taj 9. maj ostvario“ i izrazio veliku zahvalnost svim borcima NOB-a koji su dali svoju mladost za slobodu koju i mi danas imamo.

„Od 9.maja 1945. godine, naša država nije imala okupatorskih vojnika. To je jedan, možda najduži period u našoj istoriji da strane neprijateljske vojske nisu gazile našu zemlju.“- istakao je Stanivuković i dodao da ovaj datum nikada ne smemo zaboraviti.

Zamenik predsednika GO Lazarevac, Miloje Živanović, izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da u ime naše opštine, oda počast svim našim precima koij su učestvovali u ovoj borbi.

„Okupili smo se danas da obeležimo jedan od najznačajnijih datuma ne samo u našoj, već i u svetskoj istoriji. Na današnji dan pre 75 godina smo porazili jedno od najvećih zla u svetu, fašizam, zlo koje je odnelo milione života.“

Naš narod je u tom ratu pod parolom „Bolje grob nego rob“ jasno iskazao svoju prirodu i dao do znanja da ne želi da trpi pokoravanje i tlačenje. „Nakon četiri godine borbe, zajedno sa saveznicima, uspeli smo da pokorimo to zlo i da ga za sva vremena pošaljemo u istoriju.“

Živanović je iskazao duboko poštovanje prema svim hrabrim ljudima koji su tada imali snage, moći i odlučnosti da se suprostave tom zlu i da daju svoje živote kako bi obezbedili slobodu za sve. Još jednom je ponovio „da se ovaj istorijski događaj i njima slični događaji nikad ne smeju zaboraviti, jer ćemo samo na taj način sačuvati svoju istoriju od nezaborava i herojska dela ljudi koji su je krojili.“

 

 

M. Petrović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE