U Lazarevcu 6 izlečenih, 9 preminulih u toku pandemije

U našoj opštini je od početka pandemije koronavirusa preminulo 9, a obolelo ukupno 39 pacijenata. Od devetoro preminulih, petoro su bili dijalizni pacijenti Specijalne bolnice za endemsku nefropatiju u Lazarevcu, saopšteno je na konferenciji Štaba za vanredne situacije GO Lazarevac. Trenutno se na lečenju nalazi 11 sugradjana u klinikama u Beogradu i Opštoj bolnici u Pančevu. Šestoro lica je do sada izlečeno.

“ Većina hospitalizovanih pacijenata, njih sedmoro, su dijalizni pacijenti i niko nije na respiratoru ”, rekao je direktor Doma zdravlja “ dr Djordje Kovačević “ i član Kriznog štaba, dr Jovan Milojević. Jedno lice nalazi se u privremenoj bolnici na Sajmu, a jedno u Banji Koviljači.

Medju zaposlenima u Domu zdravlja, kao i medju trudnicama, porodiljama i bebama, nema pozitivnih na koronavirus.

“ Situacija je sve povoljnija iz nedelje u nedelju, broj ljudi koji se testira se povećava, kao i broj novootkrivenih slučajeva koji imaju blagu kliničku sliku ili su potpuno bez simptoma “, rekao je dr Milojević.

U prethodnih sedam dana u COVID ambulanti, bilo je najviše telefonskih konsultacija, a broj pregleda se smanjio u odnosu na prethodne nedelje. U tom periodu, od ukupno 240 pregleda, samo jedno lice je poslato u izolaciju, a njih pet na dalju dijagnostiku u Infektivnu kliniku.

U COVID ambulanti je od 7.aprila uzeto ukupno 247 uzoraka briseva.

Od ukupnog broja testiranih medju zaposlenima u  Specijalnoj bolnici za endemsku nefropatiju, njih šestoro su bili pozitivni na ovaj virus i petoro je već izlečeno. Oni su kod svojih kuća i čekaju drugi pozitivan test, pre povratka na posao. Jedno lice je na oporavku u Banji Koviljači.

“ Radi uspešne borbe u narednom periodu, i dalje je potrebno da održavamo socijalnu distancu i koristimo zaštitna sredstva “, zaključio je direktor Doma zdravlja u Lazarevcu, dr Milojević.

Predsednik Kriznog štaba, Bojan Sindjelić, još jednom je zamolio sve sugradjane da i dalje budu disciplinovani, da se situacija ne bi pogoršala.

“ Ublažavanje mera ne znači da je opasnost prošla. Zahvaljujem se svim odgovornim gradjanima i svima koji su se borili i dalje se bore da situacija bude ovako stabilna. S obzirom na broj stanovnika i na to da smo tranzitna opština, to uopšte nije bilo lako . Predstojeće praznike moramo provesti porodično “, rekao je Sindjelić.

M.Živković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE