U Lazarevcu 33 obolelih od koronavirusa

Na teritoriji opštine Lazarevac, ukupno je do, 16.aprila virus COVID-19 potvrdjen kod 33 ljudi, a  preminule  su 4 osobe, kao i dva dijalizna pacijenta, koja su takodje bila pozitivna na ovaj virus. Medju obolelima je i 6 medicinskih radnika iz Specijalne bolnice za endemsku nefropatiju. Hospitalizovano je 30 naših sugradjana u bolnicama u Beogradu i Pančevu, saopšteno je na konferenciji za medije Štaba za vanredne situacije GO Lazarevac.

” Nezvanično, svi koji su na lečenju su u dobrom ili srednje teškom stanju “, rekao je direktor Doma zdravlja “dr Đordđe Kovačević“  Lazarevac i član Kriznog štaba, dr Jovan Milojević. Sve službe u gradu, kao i Krizni štab dežuraju 24 sata dnevno i tokom nastupajućeg policijskog časa, potvrdio je predsednik Štaba za vanredne situacije GO Lazarevac, Bojan SInđelić.

U COVID ambulanti Doma zdravlja, uzeto je 100 uzoraka, uglavnom od medicinskog osoblja te ustanove i ljudi koji su imali kontakt sa obolelim licima. Čeka se 44 rezultata. Ukupno je sa telefonskim konsultacijama , pregledano 986 pacijenata koji su imali neke respiratorne tegobe. Od tog broja, 321 licu izrečene su mere  samoizolacije i to su uglavnom lica koja su bila u kontaktu sa obolelima. Skoro polovina njih je  već  izašla iz izolacije i većina su zdravi. Na dalju dijagnostiku u trijažni centar na Infektivnoj klinici, upućeno je 46 pacijenata.

Sugradjani koji su na lečenju su rasporedjeni u KBC “ Zemun “, 3 pacijenta, KBC “ dr Dragiša Mišović “  7 pacijenata, KBC “ Zvezdara “  2 pacijenta, Infektivna klinika 4, ORL klinika 1, Klinika za pulmologiju 2, Institut za kardiovaskularne bolesti 1, Opšta bolnica u Pančevu 2 pacijenta. U privremenoj bolnici na  Sajmu nalazi se 4 pacijenta i u Selters banji, takodje 4. Od 30 hospitalizovanih, 22 su pozitivni na virus, a 8 je u fazi ispitivanja.

“Za sada, nemamo informacije da li im je zdravstveno stanje ugroženo i da li je neko od njih na respiratoru, ali kako nezvanično saznajemo, većina njih je već pri kraju lečenja i niko nije u teškom stanju“, rekao je dr Milojević.

Medju 33 ukupno obolelih u Lazarevcu, kod 6 zdravstvenih radnika iz Specijalne bolnice za endemsku nefropatiju, potvrdjen je koronavirus. Ukupno je testirano 40 zaposlenih.

Predsednik Štaba , Bojan Sinđelić, naglasio je da je situacija stabilna, s obzirom na broj stanovnika i onih koji rade u Lazarevcu, a nije im mesto prebivališta i izrazio nadu da ćemo, za nekoliko nedelja, izaći kao pobednici iz epidemije.

Na pitanje novinara koliko su lazarevčani disciplinovani u poštovanju mera Vlade Republike Srbije, Sinđelić je rekao da  jesu, najviše u toku policijskog časa. Ima pojedinačnih slučajeva kršenja mera, uglavnom pred zabranu kretanja. Sankcionisani su i  neki sugradjani stariji od 65 godina.

On se zahvalio svim medicinskim radnicima, volonterima, svim službama u gradu, radnicima RB “ Kolubare “, Upravi GO, policiji, kao i novinarima na objektivnom izveštavanju.

“Sve što treba da uradimo je da ostanemo u svojim domovima, i da što manje izlazimo i kada policijski čas nije na snazi. Sve službe u gradu, kao i Krizni štab, dežuraće 24 sata u toku predstojeće, najduže zabrane kretanja i biće dostupne građanima“, rekao je Sinđelić.

Ovom prilikom predsednik Štaba, Bojan Sinđelic, čestitao je svim gradjanima Lazarevca predstojeće uskršnje praznike.

M. Živković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE