U Lazarevcu 149 zaraženih, epidemiološka situacija pogoršana

Danas je u Domu zdravlja „Dr Đorđe Kovačević” održana konferencija za štampu povodm pogoršanja  epidemilološke situacije na teritoriji opštine Lazarevac.

Ukupan broj zaraženih na teritoriji opštine Lazarevac je 149, a za poslednje dve sedmice 101 što je 67 odsto od svih pozitivnih, saopštio je epidemiolog dr Dušan Vujnović.

Zbog trenutnog pogoršanja epidemiološke situacije, po preporuci Ministarstva zdravlja, rad Kovid ambulante je i dalje od 7 do 20 časova. Uvedeno je dežurstvo od po dve ekipe u dve smene. U ovoj ustanovi rade isključivo zdravstveni radnici koji nemaju tegobe, koji su već testirani, a zaraženo je dvoje zdravstvenih radnika koji su virus dobili van ustanove”, rekao je direktor doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević” dr Jovan Milojević.

U Domu zdravlja Dr Đorđe Kovačević” su ponovo postavljene mere zaštite kao što su dezobarijere, dezinfikaciona sredstva, trijaže na glavnim ulazima gde će se pacijentima meriti temperatura, a svaka osoba sa temperaturom od 37 pa naviše, biće posalta u Kovid ambulantu. Nošenje zaštitnih maski je obavezno i za osoblje i za sve posetioce.

Trudnice i deca i dalje mogu dolaziti na preventivne preglede, ali se apeluje na građane da ne dolaze u Dom zdravlja bez preke potrebe.

Epidemiolog dr Dušan Vujnović naveo je kao glavni uzrok povećanja obolelih u poslednih 14 dana, događaje koji su održani na teritoriji Republike Srbije ali i na teritoriji opštine Lazarevca, koji su imali karakter javnih masovnih okupljanja.

U narednom periodu će doći do donošenja mera od strane kriznog štaba opštine Lazarevac, pre svega te se mere odnose na okupljanje građana i verovatno neće moći da se okupi više od pet lica na jednom mestu, poštovanje fizičke distsnce koja iznosi najmanje 1,5m. Biće preopučeno odlaganje masovnih okupljanja. Važno je i da se poštuju mere i u gradskom  prevozu, gde je obavezno nošenje zaštitnih maski, rekao je epidemiolog dr Dušan Vujnović i dodao da ono što je novo u celoj situaciji je porast broja, kako testiranih, tako i obolelih, ali da će se u narednim sedmicama situacija promeniti na bolje.

Broj testova je ograničen na 40 testova dnevno. Testiraju se isključivo osobe koja imaju simptome zaraze, dok lica koja su bila u kontaktu, obavljaju testiranje tek nakon isteka izolacije u trajanju od 14 dana.

Postoje dve vrste komercijalnog  testiranja koje se mogu obaviti privatno, a to su PCR u iznosu od 6500 dinara  i testiranje na serološka antitela koje iznosi 1200 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE