U lazarevačkoj Biblioteci otvorena izložba fotografija portreta patrijarha Pavla

U Biblioteci “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu otvorena je izložba fotografija portreta patrijarha Pavla, autora Hadži Marka Vujičića, fotoreportera “Vesti” i dugogodišnjeg urednika fotografije u novinama srpske Patrijaršije, listu “Pravoslavlje”.

Ova izložba legat je opštine Mladenovac, gde je prvi put izlagana 2019. godine na 105. godišnjicu od rođenja patrijarha Pavla, nakon čega je gostovala u gradovima širom Srbije. Izložbu u Lazarevcu otvorio je Zoran Jocić, član Veća GO Mladenovac, zadužen za kulturu, koji je ovom prilikom rekao da će ove dve komšijske opštine, zasigurno nastaviti saradnju u oblasti kulture.

član Veća GO Mladenovac, Zoran Jocić, autor fotografija Hadži Marko Vujičić i Jasmina Ivanković, direktor Biblioteke “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu

Na izložbi su izložene trideset i tri fotografije portreta patrijarha Pavla, koje su nastajale u periodu od 2001. do 2008. godine i ujedno simbolizuje 33 godine koliko je patrijarh služio na Kosovu i Metohiji kao Episkop raško-prizrenski. Autor fotografija 1995. godine započeo je studije na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gde je imao priliku da upozna patrijarha Pavla i boravi u njegovom okruženju.

“Patrijarh Pavle nam i danas poručuje da smo obavezni i da u najtežoj situaciji postupamo kao ljudi i da ne postoji nijedan interes, ni nacionalni, ni pojedinačni, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi”, istakao je autor izložbe Hađži Marko Vujičić na otvaranju u Lazarevcu.

Danas se navršava 12 godina od upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, a zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti, on važi za najvoljenijeg poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Izložba će moći da se pogleda do 29. novembra u izložbenom holu Biblioteke“Dimitrije Tucović” u Lazarevcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE