Trenutan broj zaraženih Kovid virusom 320, epidemiološka situacija nepovoljna

Danas je u Domu zdravlja ‘’Dr Đorđe Kovačević’’ održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena trenutna epidemiološka situacija na teritoriji opštine grada Lazarevca.

Higijensko epidemiološku situaciju na teritoriji opštine Lazarevac u ovom trenutku možemo da ocenimo kao nepovoljnu sa tendencijom pogošanja. Zaključno sa 13. julom ukupno je registrovano 320 lica pozitivnih i 12 lica je preminulo.

Osoblje i pacijenti ,koji dolaze u Kovid ambulante, moraju biti adektvatno zaštićeni. Uzimanje briseva je ipak jedna procedura koja je propisana od Instituta za javno zdravlje Batut, odnosno od gradskog Zavoda za javno zdravlje i od nadležnih epidemiloških službi, saopštio je direktor doma zdravlja ‘’Dr Đorđe Kovačević’’ dr Jovan Milojević i dodao da procedura ubacivanja podataka, etiketiranja epruveta i uizmanje samog uzorka je potupak koji traje i mora se imati malo strpljenja.

 Mere koje je propisala Vlada Srbije i Krizni štab grada Beograda, još uvek se ne poštuju dovoljno i zbog toga se broj obolelih povećava.

‘’Imamo dva pika značajna za objašnjenje ove epidemije, prvi pik se odnosi od 6. marta pa sve do 15. juna u kome je bio veoma mali broj zaraženih i obolelih, ali smo u tom period imali najveći broj umrlih, ukupno 9 lica. Drugi pik je značajan po tome što iz sedmice u sedmicu imamo rapidan broj zaraženih’’, rekao je epidemiolog dr Dušan Vujnović.

U prvoj sedmici od 15. do 21. juna zabeležili smo 24 obolelih na tertoriji naše opštine, od 22. do 28. juna 48 pozitivnih, od 29. juna do 5. jula 95 pozitivnih i od 7. jula do 13. jula 100 pozitivnih.

Broj zaraženih se sve više kreće u pravcu mlađih, ali to nije značajno povećanje. Većina pozitivnih imaju lakšu kliničku sliku i veoma mali broj je hospitalizovan. U ovom period beležimo i troje preminulih, nažalost jedno mlađe lice.

Na jesen počinje ponovo sezona gripa, stoga se posebno apeluje na naše građane koji su u obavezi da prime vakcinu da to urade na vreme kako bi se zaštitili od eventualne unakrsne reakcije sezonskog gripa i Kovid infekcije.

Apeluje se na naše građane da nose zaštitne maske, ne odlaze na veće skupove i vode računa o fitičkoj distanci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE