Svetski dan prve pomoći 12. septembra

Svetski dan prve pomoće ove godine se obeležava u subotu 12. septembra.

Prva pomoć je nezaobilazni deo svakodnevnog života u modernoj civilizaciji. Čine je veštine koje mogu da nauče svi. Te veštine u nekim slučajevima mogu da spasu život.

Prva pomoć je simbol rada organizacije Crvenog krsta jer predstavlja sklop humanih ideja i potrebe da se pomogne onome kome je to najpotrebnije. Crveni krst Lazarevac godišnje kroz predavanja, tribine, obuke, manifestacije stupi u kontakt sa preko 500 građana koje informišemo o značaju poznavanja prve pomoći. Veliki broj njih kroz naše obuke stiče napredno znanje. Naši iskusni volonteri koji su prošli niz obuka takođe i sanitetski obezbeđuju javne manifestacije širom Beograda.

Uprkos zabrinutosti u vezi sa koronavirusom (COVID-19) fokusom na sprečavanju njegovog širenja i dalje se dešavaju povrede i bolesti koje nisu povezana sa koronavirusom. nezgode se dešavaju bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji. Pomoć ljudima koji se nađu u nevolji jednako je potrebna sada, kao i u redovnim okolnostima, a možda čak i više.

Znamo da nezgoda nije uvek predvidiva. Ona se može dogoditi bilo kada, na bilo kom mestu i svako može biti pogođen. Možda smo u današnje vreme ranjiviji nego inače?

Ovogodišnja tema Svetskog dana prve pomoći glasi:„Nezgode ne znaju za Koronu. Prva pomoć je uvek potrebna!“

Ne treba zanemariti ogroman značaj poznavanja veština prve pomoći u slučaju ozbiljnijih nezgoda i povreda u saobraćaju ili na radnom mestu, jer su adekvatne reakcije u prvim trenucima ključne za preživljavanje i velika pomoć zdravstvenim radnicima koji će pružiti medicinske mere nakon toga.

Crveni krst Lazarevac ove godine je sprečen da tradicionalno u centru Lazarevca održi manifestaciju posvećenu ovom događaju, ali umesto toga napravili su formular u vidu ankete i mole sve građane da posete link i nauče nešto novo. Anketa je u potpunosti anonimna i napravljena je sa namerom da svako zainteresovan može da nauči nešto novo.

Link za anketu:    https://bit.ly/3m5C5OV

Svako zainteresovan može se javiti organizaciji Crvenog krsta Lazarevac, ako želi da završi obuku prve pomoći.

Adresa Crvenog krsta Lazarevac je Ul. Kralja Petra I, br. 3 , Lazarevac 11550
Tel: +381 11 81 22 368

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE