“Srne” i predstava “Ako dugo gledaš u ponor” otvorile devetodnevnu manifestaciju “Dani Lazarevca”

Nastupom balerina iz Centra za umetničku igru “Srna” na platou ispred Biblioteke “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu, svečano je otvorena manifestacija “Dani Lazarevca”.

Domaćin manifestacije bila je Biblioteka, a direktorka, Jasmina Ivanković, izrazila je zadovoljstvo što baš ova ustanova ima priliku da otvori i zatvori ovogodišnje “Dane Lazarevca”.

Pred velikim brojem publike, okupljenima su se svojom igrom predstavile balerine različitih uzrasta. Među prisutnima bili su i predstavnici GO Lazarevac sa predsednikom opštine.

Sandra Voloder  već godina uspešno vodi Centar za umetničku igru “Srna”, a ove godine centar je proslavio 18 godina postojanja.  Ova škola iznedrila je nekoliko baletskih igrača, koji su svoje školovanje nastavili u beogradskoj baletskoj školi “Lujo Davičo” i svoju karijeru grade dalje ka Evropi. Među njima je mlada i talentovana, Anđelika Jovanović, asistent i koreograf Centra za umetničku igru “Srna”

Centar za umetničku igru “Srna” uručio je zahvalnice predsedniku opštine Bojanu Steviću, Steli Stanišić iz Centra za kulturu Lazarevac, Jasmini Ivanković iz Biblioteke i Vukašinu Janjeviću iz JP “Toplifikacija” za izuzetan doprinos i podršku u radu centra. Zahvalnice su primile i polaznice “Srna”, koje se trenutno školuju u baletskoj školi “Lujo Davičo”.

U holu Biblioteke predstavljena je i izložba baletskih kostima, kostomografkinje Zorice Dudić. Izložba će moći da se pogleda do 26.juna 2021. godine.

Drugi deo prvog dana manifestacije “Dani Lazarevca” održan je u Centru za kulturu Lazarevac, gde je izvedena predstava “Ako dugo gledaš u ponor” regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena po motivima romana Enesa Halilovića u režiji Zlatka Pakovića.

Polazim od romana Enesa Haliliovića. On se zasniva na istinitim savremenim događajima u Novom Pazaru. Za mene, to je romansirani oblik psihološkog istraživanja društva, na bazi studije slučaja lične istorije jedne siromašne devojčice do njenog punoletstva.  Zaključak je sledeći: ako se rodiš u siromašnoj porodici, i ako si pošten, ceo život provešćeš u bedi, argatujući samo da bi se jedva prehranio. Visoko obrazovanje ostaće ti nedostupno. Bićeš ponižen i potcenjen. Bićeš roba i rob, roba i robinja. Tvoja deca, i sama će biti roba i robovi… Ispitivli smo sve iole verovatne mogućnosti promene života  glavne junakinje i stvorili originalne situacije u nekoliko varijanti. Naša predstava je ogledalo društva i njegovih normi. Potreslo nas je saznanje do kojeg smo došli da običaji sekularne i sakralne institucije postoje uglavnom da bi ljudi u njima  sakrili svoju dušu od sebe. (Reč reditelja/ teatar.bitef.rs)

Manifestacija “Dani Lazarevca” trajaće do 29. juna 2021. godine, a centralni događaj održaće se 28. juna na Dan opštine Lazarevac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE