Rezultati anketiranja građana o kreiranju opštinskog budžeta za 2021.godinu

Građani Lazarevca su u prethodnoj nedelji imali priliku da kroz anketu učestvuju u kreiranju opštinskog budžeta za 2021.godinu i glasaju za izbor prioritetnih projekata na teritoriji GO Lazarevac u koje treba najpre investirati.

Na održanoj konferenciji za medije povodom učešća građana u kreiranju budžeta za 2021.godinu izneti su podaci prikupljeni putem pisanih i elektronskih anketa od 30.novembra do 9.decembra.

Građani su imali priliku da glasaju za dva od četiri ponuđena predloga uz mogućnost da dodaju problem koji nije bio naveden.

Kao ključni problem građani Lazarevca izdvojili su vodosnabdevanje, 55% tj. 1.295 ispitanika izjasnilo se da ga treba poboljšati i unaprediti.

Na drugom mestu našlo se unapređenje putne infrastrukture na teritoriji GO Lazarevca sa 1.201. glasom, dok se na trećem mestu našao problem kanalizacije u pojedinim delovima grada.

Parking prostor i javne garaže nose 36% tj. 848 ispitanika, a među njima, najveći broj ispitanika je iz užeg i šireg gradskog jezgra.

Građani su takođe imali priliku da u anketi glasaju za 2 od 9 ponuđenih predloga za unapređenje određene oblasti na teritoriji GO Lazarevac

Najviše glasova za posebnu oblast dobila je oblast poljoprivrede, iza nje sledi poboljšanje položaja mladih, izgradnja parkova, sportskih objekata, atletskih staza i teretana na otvorenom, dok se oblast obrazovanja tj. poboljšanja infrastrukture obrazovnih objekata, škola i vrtića našlo na trećem mestu.

Zaštita životne sredine je na četvrtom mestu prioriteta, jer živimo u industrijskom okruženju.

Kada je reč o zdravstvu, stav ispitanika bio je povećanje broja lekara u izdvojenim odeljenjima Doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević”. Predsednik opštine izjavio je da rukovodstvo GO Lazarevac nema nadležnost da to sprovede, ali će se zalagati za ovaj problem preko Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva. GO Lazarevac svakako će raditi na uređenju ambulanti u seoskim mesnim zajednicama.

Građani su takođe istakli da je uređenje i adaptacija objekata kulture od izuzetne važnosti, kako bi se kulturne manifestacije odvijale i u seoskim sredinama, a izrazili su želju za muzejem i galerijom u blizini Centra za kulturu.

Po glasovima građana, briga o starim licima i socijalna zaštita za najugroženije sugrađane, takođe su oblasti koje opština treba da uzme u razmatranje za unapređenje.

Ukupno 2.355 punoletnih građana učestvovalo je pisanim i elektronskim putem u ovoj anketi. Po rečima predsednika opštine, Bojana Stevića, ovaj broj je itekako zadovoljavajući, ako se uzme u obzir da se ovakav vid anketiranja prvi put sprovodi u našoj opštini. On je dodao da zbog smanjenog budžeta za 2021. godinu, opština neće biti u mogućnosti da u potpunosti ispuni sve zahteve građana, ali će se njihove želje i potrebe itekako uvažiti u skladu sa mogućnostima prilikom kreiranja budžeta za 2021. godinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE