Revija ratnog filma u CZK Lazarevac

U Centru  za kulturu Lazarevac od 08. do 11. decembra 2021. godine organizuje se Revija ratnog filma. Ova manifestacija obuhvata projekcije dokumentarnih i igranih filmova, ali i izložbu, tribinu i monodramu za sve ljubitelje istorije i filma sa ratnom tematikom.

Prvi dan manifestacije otvoriće izložba „Srbija i Srbi u filmu u Prvom svetskom ratu“, autora Aleksandra Erdeljanovića, upravika Arhiva i Božidara Marjanovića, stručnog saradnika Arhiva, Arhiv Jugoslovenske kinoteke. Otvaranje izložbe zakazano je za 18 časova.

Sa početkom u 19 časova gledaoci će imati priliku da pogledaju dva dokumentarna filma „Beograd po zimi“ (1914) i „Dolazak regruta“ (1919), a nakon toga i projekciju igranog filma „Heroj 1914“, autora Filipa Švarma i reditelja Nikole Lukića sa početkom u 20 časova.

U četvrtak 9. decembra u 18 časova biće održana tribina na temu: Srbija i velike sile u Velikom ratu – odjek Kolubarske bitke u evropskoj javnosti, zatim projekcija dokumentarnog filma „Zakletva regruta Vardarskog puka u Beogradskom gradu na dan 13. april 1914 . godine“ sa početkom u 19 časova, dok je za 20 časova, zakazana projekcija igranog filma „Zaspanka za vojnika“, režisera Predraga Antonijevića .

Monodrama „Pripovetke jednog kaplara“, po tekstu Branislava Nušića, odigraće se u petak 10. decembra u 18 časova, a u 19 i 30  biće prikazana projekcija dokumentarnog filma „Bitka na Mačkovom kamenu“ i igrani film „1917“ u 20 i 30 časova.

Poslednji dan revije rezervisan je za dokumentarni film „Beograd“ (1919) i  igranog filma „Kralj Petar Prvi“, Petra Ristovskog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE