Raspisani javni pozivi za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede

Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda raspisao je novi Javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede. Otvoreni Javni pozivi odnose se na oblast voćarstva i povrtarstva, stočarstva, pčelarstva i poljoprivredne mehanizacije. Ove godine za oblast voćarstvo i povrtarstva izdvojeno je 40 miliona dinara, za stočarstvo 10 miliona dinara, za pčelarstvo 30 miliona, dok je za nabavku traktora i poljoprivrednih priključnih mašina obezbeđeno 100 miliona dinara subvencija

Nenad Bačanac, član veća zadužen za poljoprivredu u lazarevačkom Savetu za poljoprivredu pri GO Lazarevac, na konferenciji za medije pozvao je sve zainteresovane sa teritorije naše opštine da se prijave na pomenute Javne pozive.

Poljoprivredna gazdinstva koja se bave voćarstvom i povrtarstvom na teritoriji GO Lazarevac, mogu aplicirati za plastenik od najmanje 5 ari, za sistem za navodnjavanje, ogradu za svoje voćnjake, grejanja plastenika, kao i za protivgradne mreže.

Zainteresovani za oblast stočarstva, mogu aplicirati za nove junice simentalske i holštajn rase, a od ove godine može se kupiti i čitavo stado od 30 priplodnih grla ovaca sa učešćem gazdinstva od svega 20 odsto.

Taj priplodni materijal će već u sledećoj godini biti umatičen, te se može konkurisati za republički Javni poziv, gde ćemo za tih 30 grla, imati 210 hiljada. Investicija se kroz drugi vid podsticaja vraća i ostaju jaganjci za prodaju kao priplodni materijal ili klanička roba, u zavisnosti šta inženjer stočarstva te oblasti proceni”, rekao je Bačanac.

Nenad Bačanac, član veća zadužen za poljoprivredu

Još jedna novina od ove godine jeste i kupovina prikolica i mešaona za stočnu hranu, koje Grad takođe subvencionira u iznosu od 80 odsto.

U poslednje dve godine porasla je zainteresovanost za oblast pčelarstva, za koju je ove godine opredeljeno 30 miliona dinara, a maksimalan iznos po jednom poljoprivrednom gazdinstvu je 200 hiljada dinara i to za kupovinu košnica, vrcaljki i ostale pčelarske opreme.

Savet za poljoprivredu GO Lazarevac poseban akcenat stavlja na dodelu sredstava za nabavku novih traktora i priključnih mašina. Učešće Grada Beograda za kupovinu traktora je 60 odsto, a za priključne mašine je 80 odsto. Prednost na ovom Javnom pozivu imaju gazdinstva koja prvi put apliciraju, kao i lica mlađa od 40 godina.

Sve žene koje se bave poljoprivredom kao primarnom ili sekundarnom delatnošću imaće prednost i bod više na svim Javnim pozivima.

Rok za dostavljanje prijava po javnom pozivu je 2. april 2021. godine do 15 časova. Sve neophodne informacije i pomoć prilikom apliciranja poljoprivrednici mogu dobiti u Kancelariji za poljoprivredu GO Lazarevac (zgrada Socijalnog u Karađorđevoj ulici) ili na broj telefona 011/8126-991.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE