Pušten revitalizovan bunar u rad, svih 14 bunara na izvorištu „Peštan“ u funkciji

Konferencije za medije Javnog preduzeća za komunalnu privredu Lazarevac održana je danas u prostorijama Vodovoda, a povod za to, pre svega je otvaranje novog bunara, ali I činjenica da posle više od dvdeset godina  svih 14 bunara koji snabdevaju Lazarevac i Lajkovac vodom su u funkciji. Tim povodom vd direktor JPKP-a, Aleksandar Arsenović, rekao je:

“Čekali smo dugo ovaj poseldnji bunar BF 3 na izvorištu „Peštan“. Firma “Beo geo aqua”, koja radi revitalizacije za nas već skoro dvadeset godina, imala je problema, upao im je pribor koji su uspeli da izvade  i pre dva dana je pušten novi bunar, koji je trenutno na probnom radu, s obzirom da je urađen novi filter, kao i na većini ostalih bunara na izvorištu „Peštan“. Svih 14 bunara na izvorištu rade, što je retka pojava. Sada imamo oko 105 sekundnih litara koje dolaze sa izvorišta Peštan do fabrike za preradu.”

Arsenović je zaključio da je trenutna situacija sa vodosnabdevanjem,  s obzirom da su i dalje velike vručine, veoma dobra, da je popunjenost rezervoara ovih dana na zavidnom nivou i da su dobrim delom za to zaslužni i građani koji racionalnije koriste vodu.

Jedini problem jeste pucanja cevi, koje usled velikih temperatura i same karakteristike terena koji se skuplja i vrši pritisak na zemljište, dovodi do pucanja. Postojeći bunari su takođe dotrajali, ali u narednih pet godina možemo očekivati bušenje novih 4 do 5  bunara na izvorištu Peštan, dodao je Arsenović.

Svi dosadašnji projekti finansirani su iz sopstvenog budžeta JPKP-a. Po rečima direktora JPKP-a urađen je maksimum, a za dalja ulaganja, kao što je nabavka novih cevi recimo, potrebna je pomoć viših instanci tj. osnivača, kao i “Kolubare”.

Na pitanje kakva je situacija sa suzbijanjem i košenjem ambrozije u Lazarevcu  i koje su nadležnosti JPKP-a po ovom pitanju , Arsenović je rekao da po ugovoru o održavanju zelenih gradskih površina JPKP ima 13 lokacija, to jest 25 hektara zemlje koji se redovno kose i održavaju, ali često smenjivanje kišnih i sunčanih dana dodatno otežava posao oko košenja.

Što se tiče iznošenja kabastog smeća, Arsenović je apelovao na sugrađane da poštuju ustanovljeni kalendar po kome je iznošenje kabastog smeća planirano svake prve subote u mesecu, jer se ova vrsta otpada ne sakuplja smečarkama, već mašinama  i kamionima u za to unapred predviđenim terminima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE