Psihoterapeuti na raspolaganju građanima tokom pandemije

Građani koji osećaju psihološku teskobu usled situacije izazvane koronavirusom mogu da se obrate za pomoć mreži koju čini više od 400 psihoterapeuta iz Srbije. Oni koji žele da razgovaraju sa psihoterapeutom to mogu da učine pozivom na broj telefona 19833, opcija 2, putem sajta savezpsihoterapeuta.org ili aplikacije koja će uskoro biti dostupna u telefonskim prodavnicama, a njena adresa je podrskapsihoterapeuta.com.

Ovu inicijativu pružanja besplatne psihološke pomoći građanima pokrenuo je Savez društava psihoterapeuta Srbije 26. marta, pridružila mu se Asocijacija edukativnih praksi. Na izradi aplikacije radio je Igor Graić ispred Fakulteta Tehničkih nauka, a besplatan broj na koji građani mogu da pozovu je ustupilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

U ovaj projekat uključeni su i psihoterapeut Ljiljana Marinković i Desanka Ilić.

Na sajtu i aplikaciji građani mogu da se prijave za razgovor sa terapeutom u bilo koje doba dana, a telefonska linija je svima dostupna svakog dana od 15-21h.

Od početka inicijative za pomoć se obratilo više od 500 građana, taj broj svakodnevno raste, a razlozi javljanja su šarenoliki. Neki građani usled pandemije strahuju da će biti zaraženi oni ili neko od članova njihove porodice, da će morati u bolnicu ili umreti. Javljaju se i zdravstveni radnici koji su u neposrednom ili posrednom kontaktu sa obolelima i najčešće se plaše da će zaraziti nekoga od ukućana.  Takođe se javljaju osobe koje su ranije imale neke psihičke smetnje pa su im se smetnje pogoršale – prvenstveno strahuju da neće moći da dobiju pomoć ako im je potrebna, da neće moći da nabave lekove i slično.

Intenzivirani su i disfunkcionalni porodični odnosi zbog povećene količine zajedničkog vremena, pa pomoć traže često supružnici ili deca iz takvih porodica.

SDPS i AEP pozivaju sve koji se osećaju usamljeno i uplašeno i u potrazi su za podrškom da se jave na sajt, aplikaciju ili telefon i poručuju – niste sami!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE