Pronađen Afroditin hram u Turskoj star 2.500 godina

Tim turskih naučnika i arheologa, otkrio je ostatke Afroditinog hrama starog 2.500 godina na poluostrvu Urla-Češme (oblast Izmir) na zapadu Turske, preneo je turski Hurijet.

Arheolozi, predvođeni Elif Koparal,  profesorkom na Univerzitetu likovnih umetnosti Mimar Sinan, otkrili su oko 35 praistorijskih naselja, od kojih 16 pripada kasnom neolitu, na površini od približno 1.600 kvadratnih kilometara, noseći tragove jonske civilizacije.

U regionu je pronađeno oko 460 naselja i pejzažnih elemenata, uključujući sveta područja, tumule, staze, terase, sela i farme korišćene u davnim vremenima. Tokom istraživanja takođe su dobijene informacije o ekonomskim i socijalnim odnosima ljudi koji žive u regionu, čija istorija seže do 6.000 pne.

Poznato je da je poluostrvo naselje iz neolitskog perioda, a Koparal je izjavila da je zahvaljujući ovoj studiji nastala važna socijalna i ekonomska mreža u čitavom regionu.

Istraživanja na tom području započeta su još 2006 godine, a tokom istraživanja pronađen je i Afroditin hram koji pripada petom veku p. n. e.

Po rečima arheologa njegove ruševine veoma su impresivne. Bio je to seoski hram, a Afrodita je u to vreme bila vrlo čest kult. Na mestu hrama na podu pronađen je komad ženske statue, kao i ženska figura glave od terakote. Pronadjen je i natpis kod hrama na kome je ispisano: “Ovo je sveto mesto”.

Afrodita je bila starogr;ka boginja ljubavi, plodnosti i lepote. Prema starijem predanju po Homeru, ona je ćerka Zevsa i Dione, dok je prema mlađem predanju Hesioda ona rođena od morske  koja je nastala kada je Hron, vođa prve generacije Titana, tokom pobune protiv svog oca boga Urana, odsekao njegove genitalije i bacio ih u more. Odmah po rođenju izašla je na obalu mora  na ostrvu  Kipar, pa otuda i epiteti za nju “rođena iz pene”, “koja se pomalja iz pene”, po Kipru rođena”.

Izvor: hurriyetdailynews.com

Foto: wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE