Promovisana brošura“Ne nasilju-porodici da”

U Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac održana je promocija brošure “Ne nasilju-porodici da”. Ova brošura predstavlja sprečavanje nasilja u porodici pravilnom primenom zakona o sprečavanju nasilja u porodici i ima za cilj da približi i objasni građanima kako da prepoznaju porodično nasilje i kome mogu da prijave nasilje.

Priređivači brošure su Marija Dedović i Jasmina Krštenić, a izdavač je Asocijacija pravnika “AEPA” iz Beograda.

Na promociji su govorili, Jasmina Krštenić, jedan od priređivača ove brošure i zamenik javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Lazarevcu, njena zamenica Sonja Nikolić Vingert, kao i predstavnica Centra za socijalni rad odeljenja u Lazarevcu i dr Olivera Mladenović, neuropsihijatar.

Brošura je proizvod četvorogišnjeg rada primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje u Srbiji nakon ratifikacije Istanbulske konvencije, čiji je cilj bio da se rodno zasnovano nasilje i svi oblici nasilja spreče i preduzmu mere koje će  u budućnosti smanjiti stopu svih vrsta nasilja.

Jasmina Krštenić

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici se u Srbiji primenjuje od 1. juna 2017. godine i ovim zakonom se po prvi put u naš zakonodavni sistem uvode hitne mere, koje za cilj imaju sprečavanje nasilja, pa čak i svaku najavu nasilja, koje žrtvi ukazuju da će mogući učinilac u skorijoj budućnosti učiniti nasilje u porodici. Žrtva tada prijavljuje nasilje nadležnoj Policijskoj stanici i ako se utvrdi da postoje rizici od nastajanja nasilja u porodici, nadležna služba će narediti neku od hitnih mera, privremenu zabranu komunikacije i prilaska žrtvi ili privremeno iseljenje iz kuće ili stana, kazala je Jasmina Krštenić.

Ovim zakonom tačno se definiše šta je nasilje, kako ga prepoznati i na koji način žrtva nasilja može da se zaštiti od mogućeg učinioca tj. nasilnika.

Porodično nasilje podrazumeva svaki akt fizičkog, psihičkog, seksualnog i ekonomskog nasilja. Prijava bilo kog oblika nasilja je moralna obaveza svakog čoveka,a ona može biti potpuno anonimna i nasilje može prijaviti bilo ko, dok žrtva ima potpuno besplatnu pravnu pomoć.

Nakon prve godine od usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u Srbiji, u Lazarevcu je prijavljeno preko sto slučajeva ove vrste nasilja, dok je taj broj prethodne 2020. godine skočio na čak 240 prijavljenih slučajeva.

Brošura “Ne nasilju-porodici da” može se naći u elektronskom obliku na zvaničnoj stranici Asocijacije pravnika “AEPA” https://aepa.org.rs/ u odeljku Publikacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE