Promocija romana “Četvrta stolica”, autorke Milene Maše Lukač

U gradskoj biblioteci “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu održana je promocija romana “Četvrta stolica”, autorke Milene Maše Lukač, u izdanju Nove Poetike iz Beograda. Ovo je autorkina druga knjiga po redu, a njen prvenac bila je knjiga pripovedaka “50 staklenih peril”.

Autorka romana, Milene Maše Lukač

Pored autorke i direktorke biblioteke “Dimitrije Tucović”, Jasmine Ivanković, učesnici programa bili su i Ljilja Pakić, književnica i profesorka srpskog jezika i književnosti, Daniela Đorđević, glumica, Slađana Bušić, moderatorka programa, kao i violinista Slavko Kodžopeljić.

Roman “Četvrta stolica” prikazuje tri obrasca matricentrične porodice sredinom 20. veka, a glavni lik romana je Vera Mihajlović Veja, pisac i ilustrator, rekla je direktorka biblioteke, Jasmina Ivanković u uvodnoj reci promocije.

Po rečima autorke, roman prikazuje sudbinu žene iz jednog malog sela kod Ljiga (Moravci), žene koja luta između sna i jave, mogućeg i nemogućeg u potrazi za samom sobom. Put će je u ovoj potrazi najpre odvesti u Beograd, zatim Knin, pa Višegrad, sve do Perua. Roman se sastoji iz tri životne celine: proleća-detinjstva, leta-mladosti i jeseni-zrelog doba.

Roman se može sagledati iz više aspekata, socijalnog i istorijskog, prateći život glavne junakinje od 60-tih godina bivše Jugoslavije do sadašnjeg doba. Autorka se trudi da prikaže srpski mentalitet, običaje i šumadijsku narav onakvima kakvi oni zapravo jesu, prikazujući ujedno i položaj žene u srpskom društvu.

Recenzent romana, Ljilja Pakić

“Četvrta stolica” na simboličan način predstavlja traganje za  svojim mestom, svojom stolicom, najpre u porodici, društvu i svetu u kome živi, otkrila je na promociji, recenzent ove knjige, Ljilja Pakić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE