Promocija monografije “Oltar Svetog Georgija pri reci Ljigu”, autora Vlade Gošnjića

U svečanoj sali Biblioteke “Dimitrija Tucovića” u Lazarevcu održana je promocija knjige “Oltar Svetog Georgija pri reci Ljigu”, autora Vlade Gošnjića.

Ova monografija objavljena je još 2019. godine, a zbog situacije sa pandemijom izostale su sve promocije. Knjiga govori o istorijsko geografskom poreklu manastira Bogovađa od kraja 15. veka do 1791. godine i predstavlja plod dugogodišnjeg proučavanja arhiva ovog manastira.

Vlada Gošnjić

“Oltar Svetog Georgija pri reci Ljigu” je naučno delo, prepuno novih istorijskih podataka koje je autor u svom istraživačkom radu sakupio. Prikupljanje materijala za ovu knjigu trajalo je punih 12 godina.

Ova knjiga nam otkriva prošlost valjevskog kraja, jednim delom u turskom periodu, a takođe uklanja neke istorijske zablude i ukorenjene činjenice. Po rečima autora, jedna od tih zabluda je i ta, da je despot Đurađ Branković sahranjen u selu Slavkovici kod Ljiga, gde se u manastiru Vavedenje nalaze 3 kamena sarkofaga, za koje se veruje da su u njima sahranjeni  Đurađ Branković, njegova žena Irina (Prokleta Jerina) i njihov sin, Lazar Branković.

Promocija knjige “Oltar Svetog Georgija”, autora Vlade Gošnjića, organizovana je u okviru manifestacije “Dani Lazarevca”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE