Promocija digitalnog vodiča kroz Lazarevac

Spomenik srpskog ratniku na platou ispred Bibliotele

U Biblioteci “Dimitrija Tucovića” održana je medijska promocija na kojoj je predstavljen digitalni vodič kroz Lazarevac, a o njemu su govorili direktorka Biblioteke, Jasmina Ivanković, samostalni savetnik Ministarstva kulture dr Dejan Masliković, kao i autorka projekta Bojana Petković.

Ovaj projekat Biblioteka je realizovala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Matematičkog instituta SANU i GO Lazarevac.

Po rečima direktorke Biblioteke, Jasmine Ivanković, ova multimedijalna aplikacija predstavalja promociju, pre svega, kulturnog nasleđa Lazarevca, kao i promociju turističkog potencijala našeg grada. Vodič je pisan na srpskom i engleskom jeziku, a prilagođen je i za osobe sa smetnjama sa sluhom, kao i za slabovide osobe.

Instaliranjem ove aplikacije na svoj mobilni uređaj, građani i turisti mogu se upoznati sa istorijom Lazarevca i njegovim znamenitostima, kao i značajnim istorijskim ličnostima naše opštine. Korisnici ove aplikacije takođe mogu dobiti informacije o današnjem Lazarevcu i aktivnim institucijama u okviru naše opštine: Biblioteka, Centar za kulturu, Sportski centar, Puls teatar, Dom zdravlja i dr.

Ovu aplikaciju je tokom 24 sata putem javne prezentacije na društvenim mrežama, preuzelo 5.ooo korisnika, dok je za dva dana taj broj dostigao 9.111 korisnika, rekla je direktorka tokom promocije.

Aplikacija se može dorađivati i nadograđivati, pa korisnike uskoro očekuje još raznovrsniji sadržaj.

Ministarstvo kulture, pokrenulo je petogodišnji plan i program digitalizacije ustanova kulture u cilju očuvanja kulturnog nasleđa, a samostalni savetnik Ministarstva kulture i pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, dr Dejan Masliković, rekao je, da je Ministarstvo prepoznalo projekat digitalnog vodiča kroz Lazarevac kao odličan primer projekata lokalnih sredina, koji za cilj imaju očuvanje zavičajnog fonda i kulturnog nasleđa na lokalu i predstavijanja  široj javnosti, kako u Srbiji, tako i van granica naše zemlje.

Aplikacija koja priča priču o našem gradu dostupna je na sledećim linkovima:

Apple store:

https://apps.apple.com/us/app/lazarevac-digitalni-vodic/id1547523788 

Google play:

https://play.google.com/store/apps/details

Aplikacija se može preuzeti putem kodova, koji su postavljeni na nakoliko punktova u samom centru grada: kod “Spomenika srpskom ratniku” na platou ispred Biblioteke, kod skulpture “Paradigma” u glavnoj ulici, kao i kod skulpture srpskom ratniku “Predah”, takođe u glavnoj ulici, ispred zgrade Moderne galerije centra za kulturu.

Autor projekta: Bojana Petković, bibliotekar (Biblioteka Lazarevac)

Saradnici na projektu:  Jasmina Ivanković i Milica Matijević, bibliotekari (Biblioteka Lazarevac),

Matematički institut: dr Radomir Stanković, Zoran Ognjanović, Vanja Korać i Dragan Aćimović,

Elektronski fakultet iz Niša: Dušan Tatić, Jovan Stojanović i Marko Jovanović.

Skulptura Predah u glavnoj ulici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE