Projekat “Mladi bez granica” ruši stereotipe i predrasude o migrantskoj populaciji

Žensko udruženje kolubarskog okruga ŽUKO uključilo se u realizaciju projekta “Mladi bez granica”, podržanog od strane Internacionalne organizacije za migracije, sredstvima EU.

Projekat “Mladi bez granica”, namenjen je migrantima bez roditeljske pratnje, koji su smešteni u prihvatnom centru za migrante u Bogovađi i za cilj ima da razbije stereotipe i rasne predsrasude u vezi sa migrantskom populacijom.

Na platou kod Rudarske česme bila su postavljena  četiri pulta, koja predstavljaju većinske zemlje odakle dolaze deca koja borave u prihvatnom centru za migrante u Bogovađi, pre svega Somalija, Iran i Avganistan i Srbija, kao zemlja u koju su izbegli.

Svaka od zemalja predstavila je svoju nacionalnu hranu, a prolaznici su imali priliku da se upoznaju sa decom migrantima i probaju jela zemalja odakle dolaze. Ovom prilikom  deljeni su flajeri koji informišu sugrađane zašto ova deca napuštaju svoje zemlje.

Trenutno se u Bogovađi nalazi oko četrdesetoro dece bez roditeljske pratnje ili pratnje odraslih, uzrasta od 14 do 18 godina.

Kroz rad i kontakt sa decom migrantima, iz udruženja ŽUKO kažu da su deca zadovoljna položajem u Srbiji i delovanjem policije u odnosu na migrante, ali Srbija ipak nije njihov krajnji cilj. Statistički podaci pokazuju da je u prethodnoj godini 144 migranata podnelo zahtev za azil u Srbiji, a samo njih 29 dobilo.

Po rečima Jelene Ružić iz udruženja ŽUKO, ovakve i slične manifestacije imaju za cilj da izgrade osećaj emaptije kod stanovništa kako bi bolje razumeli zašto ti mladi napuštaju svoje zemlje i kako bi se srušili stereotipi i predrasude o migrantskoj populaciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE