Produženje konkursa za dodelu subvencija u poljoprivredi za GO Lazarevac

Sekretarijat za privredu objavio je da se nastavljaju obustavljeni postupci za vremen vanrednog stanja za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti mehanizacije, stočarstva, pčelarstva, voćarstva i povrtarstva za ovu godinu na teritoriji grada Beograda.

Nenad Bačanac, član Saveta za poljoprivredu opštine Lazarevac, je na konferenciji za medije u kancelariji za poljoprivredu GO Lazarevac izjavio:

„Pored izuzetno teške finansijske situacije uzrokovane COVID 19 i manjka novčanih sredstava, mi smo ipak uspeli u saradnji sa gradom Beogradom da nastavimo Javni poziv za poljoiprivrednike.“

Bačanac je takođe objasnio na praktičnom primeru, kakve će povoljnosti imati korisnici ovih subvencija i rekao da novi traktor koji bi poljoprivrednici kupili ovim podsticajem, npr. TAFE 42, koji je zamena za naš opšte poznati FERGUSON bi koštao poljoprivrednika samo 3900 eura, dok bi neka dobra, kvalitetnna  prikolica koštala 700 evra.

„To je bukvalno zamena staro za novo u smislu da poljoprivrednik može prodati svoju staru mehanizaciju i da za taj iznos nabavi novu”, izjavio je Bačanac.

Pored ovog Javnog poziva za poljoprivrednu mehanizaciju, raspisan je i Javni poziv za povrtarstvo, za protivgradne mreže, plastenike, sisteme „kap po kap“. Bačanac je ovde istakao da je ovaj javni poziv za poljoprivrednike jedan od najboljih u Evropi iz razloga što korisnik učestvuje samo sa 20 odsto, šrecimo, ako jedan plastenih košta milion dinara, poljoprivrednik učestvuje sa 200. 000 dinara.

U pčelartvu je maksimalni podsticaj po gazdinstvu 200. 000 dinara i od ovih sredstava moguće je pribaviti svu pčelarsku opremu (vrcaljke, otkapače saća, košnica i dr.), a takođe pčelari mogu da nabave i satne osnove, dodao je Bačanac.

Ovom prilikom Bačanac je pohvalio rad matične službe za poljoprivredu u oblasti stočarstva i rekao da će do kraja godine ova služba zabeležiti oko hiljadu matičnih grla, što je veliki rezultat za prvu godinu rada.

“Na ovom pozivu priplodna grla se mogu nabaviti sa učešćem od samo 20 odsto. Pored priplodnih grla ovaca, steonih junica simentalske rase može se konkurisati i za ostala grla.”, rekao je Bačanac.

Prijave za subvencije za poljoprivredu mogu se podneti u narednih 15 radnih dana, počevši od danas. Poljoprivrednici se takođe mogu prijaviti za registraciju poljoprivrednih gazdinstava koja je potpuno besplatna i ne postoje nikakve poreske obaveze.

„Ovim zaokružujemo četvorogodišnji ciklius i potvrđujemo naše obećanje da će poljoprivreda biti jedna od vodećih privrednih grana GO Lazarevac. Trenutno je nekih 800 poljoprivrednih gazdinstava ostvarilo podsticaje za ove četri godine, a sa novim javniom pozivom očekujemo da ih bude preko 1000.“

Po rečima Bačanca registrovano je 1.500 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji GO Lazarevac i očekuje se da će 2/3 gazdinstava ostvariti neki vid podsticaja. On je pozvao sve poljoprivrdnike i mikro, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva da se prijave i iskoriste državne subvencije za poljoprivredu.

Svi zainteresovani mogu doći u Kancelariju za poljoprivredu, II sprat u zgradi Socijalnog, svakog radnog dana od 8 do 14 časova i dobiti sve potrebne informacije od stručnog tima, koga čine tri inženjera iz različitih oblasti poljoprivrede

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE