Preminuo vajar Miodrag Živković, autor spomenika u Šumaricama, na Sutjesci i Kadinjači

Dana 31. Jula 2020. godine preminuo je profesor Miodrag Živković (1928-2020), jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih vajara druge polovine minulog veka.

Rođen u Leskovcu kod Lazarevca, Živković je svoj prvi vajarski rad u javnom prostoru relizovao 1959. godine u Raški. Od tada, pa do smrti u 93. godini života neumorno je klesao promenljivu istoriju Balkana u kamenu s lakoćom i ekspresijom koju najčešće srećemo kod nadahnutih, darovitih pesnika.

Njegovo dleto ovekovečilo je čuvenu bitku na Sutjesci, dramu Radničkog bataljona na Kadinjači, poslednji let legendarnih pilota Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu 1941, na Dunavskom keju u Zemunu, krvavu bajku u Kragujevcu.

Iako se Živkovićeva monumentalna ostvarenja nalaze u svetskim antologijama vajarstva, a nedavno su bila i predmet izuzetne izložbe o jugoslovenskoj poratnoj umetnosti i dizajnu u prestižnom njujorškom muzeju MoMA, on lično bio je tih, nenametljiv, gotovo nevidljiv javnosti. Umetnik kojem je bilo dovoljno njegovo stvaralaštvo. A stvarao je mnogo i u zemlji i u svetu, potpisujući neke od najveličanstvenijih spomenika u javnom prostoru u daleko širim okvirima od lokalnih ili regionalnih.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE