Preminuo italijanski kompozitor Enio Morikone

Čuveni italijanski kompozitor oskarovac Enio Morikone (92) preminuo je u Rimu od posledica povrede noge, prošle semdice.

Najveći italijanski kompozitor 20. veka, napisao je muziku za više od 500 filmova.

Sarađivao je sa međunarodno priznatim rediteljima kao što su Serđo Leone, Brajan de Palma, Bari Levinson i Đuzepe Tomatore.

Enio Morikone je dobio dva Gremija, dva Zlatna globusa i pet nagrada Entoni Eskvit za filmsku muziku od BAFTA-e u periodu od 1979-1992. Bio je nominovan za pet Oskara za najbolju muziku, originalnu muziku u periodu od 1979-2001. Dobio je Počasnog Oskara u 2007 „za svoje veličanstvene i višestrane doprinose umetnosti filmske muzike“. On je bio drugi kompozitor koji je dobio ovu nagradu posle njenog uvođenja 1928. godine.

Tokom svoje višedecenijske karijere Morikone je napravio muziku za filmove „Za šaku dolaraˮ, „Bilo jednom u Americiˮ, „Malenaˮ, „Neododirljiviˮ, „Bilo jednom na Divljem Zapaduˮ i mnoge druge.

Marikone je, kako kažu stručnjaci, prvi prekršio pravilo komponovanja muzike za film, tako što je stvarao kompozicije koje mogu da zasene glumce.

To je uglavnom činio kombinujući neobične instrumente poput harmonike, okarine, ali i ubacivanjem zvižduka ili kravljeg zvona, iz čega je proizlazio melodramatični zvuk, od koga publiku podilazi jeza.

Rođen je 10. novembra 1928. godine  u Rimu.

Muzikom je počeo da se bavi još kao dečak, zahvaljujući svom ocu, trubaču, koji ga je naučio da svira razne instrumente.

Prve numere komponovao je već sa šest godina, a zahvaljujući porodici, koja ga je ohrabrivala da se posveti muzici, stekao je klasično obrazovanje. Nakon Drugog svetskog rata, izdržavao je porodicu svirajući džez, ali je komponovao za radio RAI i pop pevače.

Nikad nije naučio engleski jezik i nikad se nije odselio iz svog rodnog Rima.

Godinama je čak odbijao da putuje, da bi na kraju obišao čitav svet dirigujući sopstvene kompozicije. Iako je najvećim delom svoje numere stvarao za Holivud, Sjedinjene Države je posetio tek 2007. godine.

Bio je oženjen Marijom Travijom od 1953. godine. Par je imao tri sina i ćerku. Inače njegova supruga često je bila autor stihova za Morikeonevu muziku. Njihov sin Andreo takođe je kompozitor i dirigent.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE