Premijera predstave „Srebrni car“ u ponedeljak 5.oktobra

„Puls teatar“ iz Lazarevca izvešće premijeru predstave za decu pod nazivom „Srebrni car“ u ponedeljak 5.oktobra sa početkom u 18 časova. Predstavu je režirao David Alić po tekstu Sanje Savić, a u koprodukciji Prvog prigradskog pozorišta „Puls teatar  Lazarevac“ i Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva.

“Predstava je rađena po motivima legende o Srebrnom caru iz Kučeva koja je poprilično mračna, pa je bilo teško naći balans i prilagoditi ovu temu deci. Bavljenje slovenskom mitologijom kod nas je, na žalost, zapostavljen svet. Često se pominje rimska, nordijska, grčka mitologija, koju učimo od malena, ali smatram da ne smemo zaboraviti na naše legende, ako želimo da očuvamo našu tradiciju i folklor, na nama je da tu priču nastavimo i održimo”, rekao je režiser David Alić.

Predstava prati lik devojke Smilje spremnu da se žrtvuje za svoj siromašni narod. Lik devojke tumači glumica Ana Ćuk koja je ovu predstavu za decu okarakterisala kao najbolju i najveću koju je “Puls teatar” do sada uradio.

Tekst je koncipiran u stihovima i glumci uglavnom komuniciraju pokretom i mimikom. Kroz bajkovitu priču inspirisanu mitologijom i isto takvu scenografiju, muziku i dizajn svetla, publika će imati prilike da vidi polulutkarsku predstavu punu ljubavi i razmevanja. Lutka oživljava u rukama Jelene Đorđević Mihailov, diplomirane glumice za lutkarsko pozorište Nacionalne akademije za filmsku i pozorišnu umetnost u Sofiji koja iza sebe ima preko pedeset predstava iz ove oblasti.

“Počastvovana sam što sam pozvana da gostujem na predstavi “Puls teatra”, bila sam oduševljena kada sam dobila poziv, znam koliko je David dobar, perspektivan i mlad režiser, ova predstava je pravo osveženje za mene i verujem da nikoga neće ostaviti ravnodušnim”, rekla je glumica Jelena Đorđević Mihailov i dodala da će u predstavi uživati kako deca, tako i roditelji i da će po povratku kući ova predstava biti nastaviti da bude tema ragovora.

Kostimi u predstavi inspirisani su legendama i slovenskom mitologijom, a za njih je bila zadužena Sonja Kotorčević, kostimograf „Puls teatra“ Lazarevac. Svi kostimi rađeni su ručno i za njihovu izradu bilo je potrebno oko tri meseca.

Scenografija koju potpisuje Ana Kolbjanov, takođe je ručni rad i prikazuje mističnu šumu, koja zajedno sa glumcima i odličnim dizajnom svetla “priča” ovu nesvakidašnju bajkovitu dramu. U izradu scenografije uloženo je preko dvestotine sati ručnog rada kako bi se dovelo do perfekcije, rekla je asisten scenografa, Julijana Mićić.

Ovo je prva predstava „Puls teatra“ u lazarevačkom Centru za kulturu nakon duge pauze zbog pandemije koronavirusa.

Predstava je namenje deci uzrasta od 10+ godina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE