Povoljnija epidemiološka situacija na teritoriji GO Lazarevac, očekuju se prve vakcine

Nova godina u Domu zdravlja “Dr Đorđe Kovačević” započela je lepim i ohrabrujućim vestima da se već prvog dana Nove godine rodila prva beba u 2021. godini u našoj opštini, a tokom januara rođeno je još nekoliko njih, rekao je na konferenciji za medije, doktor Jovan Milojević, direktor pomenute ustanove i dodao da je godina takođe počela sa značajnim padom broja obolelih, odnosno pozitivnih lica što se tiče kovid infekcije.

Milojević se takođe osvrnuo na dosadašnju statistiku kada je kovid infekcija u pitanju i podsetio da je prvi slučaj na teritoriji naše opštine registrovan 20. marta 2020. godine, i od tada je u kovid ambulanti testirano  5 896 lica, od čega je 3 613 osoba bilo pozitivno. Najveći broj pozitivnih bio je u toku druge polovine novembra i prve polovine decembra kada se broj kretao i preko  100 zaraženih dnevno. Od početka epideije na teritoriji naše opštine preminulo je 26 pacijenata.

Ohrabruje činjenica da je poslednjih dana decembra i prvih dana januara 2021. godine opao broj, kako pozitivnih, tako i preminulih. Poređenja radi, prosek zaraženosti u decembru bio oko 70 do 75 ljudi na dnevnom nivou, dok je u januaru to oko 25 ljudi, što znači da se broj zaraženih dosta smanjio kao i broj i pregledanih u kovid ambulanti, naveo je Milojević. Razlog ovakve situacije zasigurno su uvedene mere Vlade o zabrani masovnog okupljanja, naglasio je Milojević i dodao da se trenutna epidemiološka situacija u GO Lazarevac zaključno sa 5. januarom ocenjuje kao nepovoljna sa tendencijom pogoršanja.

Sa početkom vakcinacije u Srbiji, “Fajzerovom”  vakcinom i vakcinom “Sputnjik V” Dom zdravlja “Dr Đorđe Kovačević” formirao  je koordinacioni tim za vakcinaciju po nalogu resornih institucija, Ministarstva zdravlja,  Instituta Batut i odpočeće vakcinaciju po dobijanju prvih doza i to pre svega za one naugroženije kategorije, medicinsko osoblje u kovid ambulantama, lica  zaposlena u javnim službama, policija, vatrogasna služba, komunalna preduzeća, potom lica starija od 75 godina, kao i korisnici doma za stare.

Procedura vakcinacije podrazumeva, pregled kod izabraog lekara, koji se prethodno mora zakazati, zatim sledi saglasnost lekara da pacijent može primiti vakcinu i potpis lica koje vakcinu prima, da dobrovoljno pristaje na aplikaciju iste. Nakon dobijanja vakcine, lice se zadržava u ambulanti od 15 do 30 minuta kako bi se ispratila eventualna reakcija na primljenu vakcinu. Po rečima direktora Domu zdravlja “Dr Đorđe Kovačević”, u ovoj ustanovi već je oodređen jedan punk za uslugu vakcinacije, a  kasnije će biti formirani i punktovi i u terenskim zdravstvenim stanicama.

“U toku cele tekuće godine akcenat se sada stavlja na prevenciju tj. vakcinaciju stanovništva, jer se smatra da je uspešnost ovih vakcina koje su trenutno u opticaju je negde između 94 i 96 odsto  što je zaista visok procenat. Naravno, smatra se da je uspešnost ako je primljeno dve doze u razmaku od 21 dan. Ono što je bitno za naše građane da znaju da ćemo  vrlo brzo dobiti prve količine koje su namenske za zdravstvene radnike u kovid ambulantama i  korisnicima doma za stara lica, rekao je Milojević i dodao da se vakcinacija dalje vrši po tačno određenom redosledu. Nakon najugroženijih grupacija slede grupe građana razvrstane u 20 grupa u skladu sa Zakonom, propisane od strane Stručnog komiteta za imunizaciju protiv COVID 19 Republike Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE