Polaganjem venaca odata počast palim kolubarskim ratnicima

Povodom 9.decembra, dana kada je oslobođen Lazarevac u Prvom svetkom ratu, polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena palim borcima, obeleženo je 106 godina od Kolubarske bitke. Ove godine, zbog epidemije koronavirusa ceremonija obeležavanja ovog datuma održana je nešto skromnije nego prethodnih godina.

Manifestacija obeležavanja ovog značajnog datuma za našu opštinu, započeta je u Hramu Svetog Georgija u Ćelijama. Nakon održanog parastosa, predsednici opština Lazarevac, Lajkovac i Ljig položili su vence u znak sećanja na žrtve, a zatim je usledilo polaganje venaca na spomenik Dimitriju Tucoviću na Vrače brdu.

Na frontu koji se tada prostirao na oko dvestotine kilometara, mnogo seljaka i srpske nejači dalo je svoje živote u Kolubarskoj bici, odnevši jednu od najznačajnijih pobeda u odbrani tadašnje Srbije u Prvom svetskom ratu, rekao je predsednik GO Lazarevac, Bojan Stević, istakavši da se obeležavanjem ovakvih događaja odaje počast slavnim ratnicima, održava identitet jednog naroda, kao i njegova tradicija.

Nakon posete Vrače brdu, rukovodstvo lazarevačke opštine i predstavnici Mesne zajednice Županjac, položili su vence na spomen obeležje palim kolubarskim ratnicima na brdu Čovka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE