Plivanje za Časni krst 2021. godine uz epidemiološke mere

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas 19.januara obeležavaju Bogojavljanje, jedan od značajnijih verskih praznika kod Srba, dan kada je Hrist kršten na reci Jordan i kada su se po prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh, otud i naziv Bogojavljanje.

Ovogodišnje plivanje za Časni krst na jezeru Očaga u organizaciji Crkvene opštine Lazarevac, uprkos trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo,  održano je uz poštovanje epidemioloških mera. Ova manifestacija već tradicionalno se održava u Lazarevcu od 2006. godine.

Na plivanju u dužini od 33 metara, učestvovalo je 23 plivača, uključujući i jednog ženskog. Svi učesnici morali su proći zdravstveni pregled i dobiti odobrenje za učešće, izjavio  je sveštenik Marko Mitić, starešina Hrama Sv. Dimitrija u Lazarevcu.

Dobri uslovi na jezeru, kao i topliji bogojavljanski dan, pogodovali su učesnicima trke, a na jezeru je, kao i prethodnih godina iz preventivnih razloga bila i ekipa Hitne pomoći DZ “Dr Đorđe Kovačević”. Plivanje za Časni krst započeto je molitvom sveštenstva Hrama Sv. Dimitrija u Lazarevcu, koju je predvodio otac Marko Mitić, dajući blagoslov učesnicima.

Svi plivači dobili su simbolične nagrade za učešće, dok je pobedniku, Nikoli Damnjanoviću, kao nagrada pripao Časni krst u trajno vlasništo. Damnjanoviću, koji se nekad bavio plivanjem, ovo je drugo osvajanje  Časnog  krsta i treće učešće na ovoj manifestaciji. On se zahvalio na čestitkama i ne krijući zadovoljstvo poručio da će se i u narednim godinama truditi da osvoji Časni krst.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE