Otvorena Memorijalna kuća posvećena palim bistričkim junacima od 1912. do 1918. godine

Danas je na brdu Kremenica u Bistrici, nadomak Lazarevca, otvorena Memorijalna kuća bistričkim junacima koji su poginuli, umrli i nestali u balkanskim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik opštine, Bojan Stević sa opštinskim rukovodstvom, članovi mesne zajednice Bistrica, bivši pukovnici, potomci boraca iz ratova, kao i veliki broj meštana. Svečano otvaranje započeto je osveštavanjem Memorijalne kuće, nakon čega su položeni venci na spomenik palim bistričkim borcima.

Vence na spomen ploču posvećenu komadantu gvozdenog puka, Milivoju Stojanoviću Brki i bistričkim junacima, njih pedeset i dvoje, položio je i predsednik GO Lazarevac,Bojan Stević, koji je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što su Bistrica, ali i grad dobili još jedan značajan istorijski lokalitet. Predsednik opštine, dodao je da će opština u narednom periodu urediti prostor oko Memorijalne kuće i spomenika, kako bi što više zainteresovali turiste i sugrađane da posete ovo mesto. Stević je takođe najavio da se naredne godine očekuje asfaltiranje puta do ovog lokaliteta.

U Memorijalnoj kući izložena su dokumenta koja svedoče o vremenima balkanskih ratova i junacima iz ovog kraja koji su u njima učestvovali, kao i predmeti iz ličnih, porodičnih zbirki potomaka ratnika.

Glavni cilj otvaranja jedne ovakve Memorijalne kuće jeste očuvanje sećanja na bistričke ratnike koji su dali živote za otadžbinu, istakao je član Organizacionog odbora, Zoran Antonijević i dodao da je plac na kome je Memorijalna kuća izgrađena, poklon meštanina Bistrice.

Panoi izloženi u Memorijalnoj kući delo su Božidara Dobričića, koji se prikupljanjem dokumenata iz balkanskih ratova bavi dugi niz godina, a na ideju da prikupi biografije bistričkih boraca došao je 2016. godine kada je otkriven spomenik Milivoju Stojanoviću Brki. Svoje zadovoljstvo otvaranjem Memorijalne kuće, izrazio je i član Organizacionog odbora, Vladan Jovičić, koji je rekao da su Bistričani uložili velike napore da ova Memorijalna kuća ugleda svetlost dana.

Nakon otvaranja, organizovan je okrugli sto na kome su učestvovali pukovnici i profesori istorije, a svečanost je upotpunjena kulturno-umetničkim programom i spletom igara folklornog ansambla “Kolubarac”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE