Otvorena izložba „Vek i po srpske škole glume“ u CZK Lazarevac

U gornjem holu Centra za kulturu Lazarevac otvorena je izložba „Vek i po srpske škole glume“. Izložba je realizovana u saradnji CZK Lazarevac i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Izložba je nastala prošle godine, povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u našoj zemlji. Kroz dokumenta, teatrografsku građu, arhivske snimke i fotografije, ova izložba predstavlja istorijski razvoj srpske dramske škole i težnju da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja. Izložba „Vek i po srpske škole glume“ upoznaje publiku sa tradicijom i pokolenjima stvaralaca koji su utemeljili srpsko glumište i razvoj kulture uopšte na ovim prostorima.

Vd direktora Centra za kulturu Lazarevac, Marko Mijušković, istako je značaj ove izložbe, na kojoj se može videti na koji način je tekao razvoj srpske glume kroz istoriju i koliki značaj kultura ima u stvaranju srpske nacije.

Vd direktora Centra za kulturu Lazarevac, Marko Mijušković

Profesor dr Saša Sailović rekao je da FDU ovom izložbom započinje svoje aktivnosti, koje pre svega imaju obrazovni karakter, dodavši da se zahvaljuje Centru za kulturu Lazarevac, koji je prepoznao vrednost izložbe.

Profesor dr Saša Sailović , Fakultet dramskih umetnosti Beograd

Na otvaranju je dogovorena dalja saradnja FDU i CZK Lazarevac u realizaciji budućih projekata, koji će izmedju ostalog imati za cilj obrazovanje i stručno usavršavanje mladih u Lazarevcu, kako bi se što bolje pripremili za društveni život i doprinos napretku naše društvene zajednice, kazao je direktor CZK Lazarevac Marko Mijušković.

Gosti izložbe bili su i studenti prve godine glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Svi posetioci ovu izložbu moći će da pogledatju do 2.novembra. 2021. godine u gornjem holu CZK Lazarevac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE