Otvorena izložba učenika lazarevačke Gimnazije – “Omaž skulptoru Miodragu Živkoviću”

U galeriji “Simonida” u Centru za kulturu Lazarevac otvorena je izložba radova učenika lazarevačke Gimnazije pod nazivom “Omaž skulptoru Miodragu Živkoviću”.

Ova izložba realizovana je u saradnji Moderne galerije Centra za kulturu Lazarevac i profesorke likovne kulture u Gimnaziji, Tamarom Njunjić, u okviru izbornog programa Umetnost i dizajn. Izložba obuhvata učeničke radova inspirisane jedinstvenim spomeničkim obeležjima akademskog vajara Miodraga Živkovića, čija se retrospektivna izložbe trenutno održava u Modernoj galeriji.

Radovi su rađeni u mozaik tehnici od papira i nastali su tokom školske 2020/21, u okviru predmeta Likovna kultura i izbornog predmeta Umetnost i dizajn. Učenicima je najpre predstavljen celokupan rad vajara Miodraga Živkovića, a zatim data sloboda da kroz lične impresije, prikažu velika dela ovog nedavno preminulog umetnika i našeg sugrađanina. Na ovaj način učenici Gimnazije pored odličnih matematičara i srbista, mogu da se pohvale i nadarenim učenicima za likovnu umetnost, kazala je profesorka likovne kulture Tamara Njunjić.

Tamara Njunjić, profesor likovne kulture u Gimnaziji Lazarevac

Direktorka Gimnazije, Jasmina Marković, kaže da je ovo nastavak do sada odlične saradnje škole i Centra za kulturu i Moderne galerije Lazarevac i dodaje da je ponosna što su učenici Gimnazije dobili priliku da daju svoj doprinos liku i delu Miodraga Živkovića.

Jasna Marković, direktorka Gimnazije Lazarevac

Centar za kulturu lazarevac ustupio je galerijski prostor za izložbu, dok je bivša učenica Gimnazije, a sada grafički dizajner, Danica Ilić, radila na pripremi kataloga.

Ovom izložbom Centar za kulturu Lazarevac nastavlja sjajnu saradnju sa lazarevačkom Gimnazijom, u cilju aktivnijeg angažovanja mladih u oblastima savremenog vizuelnog stvaralaštva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE