Otvorena izložba slika Veljka Vučkovića u tehnici ulje na platnu

Od danas, 15. oktobra 2020. u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac moći će da se pogleda izložba slika Veljka Vučkovića.
Na izložbi će biti prikazana dela, ulja na platnu, koja predstavljaju kadrirane isečke iz tri ostvarenja objavljena tokom prelaska iz šezdesetih u sedamdesete godina prošlog veka – Istraga o besprekornom građaninu ili Istraga o građaninu izvan svake sumnje (1970) režisera Elija Petrija (Elio Petri), kao i o dva filma Koste Gavrasa (Costa-Gavras) − Z (1969) i Stanje opsade (1972).
Nastale zahvaljujući mogućnostima i pogodnostima koje tehnologija nudi, ove montažirane slike, presvučene velom misterije, emituju sadržaj koji se odlikuje monohromatskom, prigušenom, donekle anemičnom paletom i blago zamagljenom obradom. Kao rezultat, samim prelaskom iz pokretnog u statični medij dolazi do oprisutnjivanja odsutnog, obnove i citiranja prošlosti sa ciljem aktualizovanja današnjice, kao i lične transpozicije istorijskih činjenica, a samim tim i do opredmećenja u vidu tankog sloja boje nanete na platno.“ (reč autora)
Izložba će moći da se pogleda tokom individualnih poseta od 15. do 23. oktobra 2020. godine.
Biografija:
Veljko Vučković je rođen 1994. godine u Gornjem Milanovcu. Završio master studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Božovića. Na istom fakultetu je student doktorskih studija. Učestvovao na sedamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i trinaest puta izlagao samostalno. Dobitnik nagrade Momčilo Moma Marković za najbolji crtež malog formata, treće nagrade Niš Art Fondacije i pohvale žirija na 14. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.
SAMOSTALNE IZLOŽBE
2020 – Beograd, Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, More Than Meets the Eye
2019 – Kragujevac, Galerija Mostovi Balkana, Sučeljavanja
– Niš, Galerija savremene likovne umetnosti, Osciliranje
– Beograd, Kulturni centar Grad, Clandestine
– Inđija, Kuća Vojnovića, Crta
2018 – Beograd, Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje, Evidence
– Užice, Galerija Reflektor, Evidence
– Smederevska Palanka, Galerija moderne umetnosti, Okviri
– Beograd, Galerija DKSG, Crta
– Beograd, Kombank Art hol, Novi motivi u Primenjenom slikarstvu
– Kragujevac, Galerija SKC, Između
– Vrbas, Likovna galerija Kulturnog centra, Između
– Kraljevo, Galerija ULU „Vladislav Maržik”, Nepostojanost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE