Otvorena izložba „Legat Ljubice Cuce Sokić“ u lazarevačkoj Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac otvorena je gostujuća izložba slika „Legat Ljubice Cuce Sokić“, Kuće legata iz Beograda. Ova izložba realizovana je u okviru manifestacije „Lepini dani“, posvećene godišnjici rođenja legatorke Moderne galerije Centra za kulturu Lazarevac, Leposave Lepe Perović, koja je 1970. godine poklonila Lazarevcu 60 umetničkih dela i postala zaslužna za otvaranje prve galerije u našem gradu.

Izložba predstavlja umetnički put jednog od naših najoriginalnijih i najznačajnijih stvaralaca 20. veka.

Publika ima priliku da vidi dvedeset i sedam reprezentativnih umetničkih dela, slikarke Ljubice Cuce Sokić, nastalih u periodu između 1965. i 1985. godine. Tematika je podeljena u tri segmenta: portret, mrtva priroda i geometrijske apstrakcije. Na njenim delima dominiraju prozirne, pastelne boje, a kritičari smatraju da je Cucina apstraktna umetnost vrhunac njenog slikarstva, koja je pre svega svojstvena muškim slikarima, kazala je na otvaranju izložbe, Ana Popović- Bodroža, direktorka Kuće legata u Beogradu.

Ljubica Cuca Sokić bila je jedan od prvih legatora i tvoraca Kuće legata, a ujedno i treća žena koja je primljena u SANU.

Otvaranju izložbe „Legat Ljubice Cuce Sokić“ u Modernoj galeriji u Lazarevcu, prisustvovao je njen unuk, Miomir Gatalović, koji je ovom prilikom istakao koliko se slikarka borila da formira Kuću legata i otrgne od zaborava svoja i tuđa dela, kako bi ih ostavila na upotrebnu narodu.

Kuća legata osnovana je 2004. godine u Beogradu, broji dvanaest legata i nekoliko hiljada različitih umetničkih dela i predmeta i jedina je specijalizovana ustanova toga tipa u Srbiji.

Ljubica Cuca Sokić rođena je 1914. godine u Bitolju. Gimnaziju je pohađala u Beogradu, gde joj je profesor crtanja bila Zora Petrović. Slikanju su je učili profesori Beta Vukanović, Ljuba Ivanović i Ivan Radović. Radila je i izlagala u Parizu u godinama od 1936. do 1939. Po povratku iz Pariza, prvi put je samostalno izlagala svoje radove 1939. u beogradskom paviljonu Cvijeta Zuzorić. Jedan je od osnivača umetničke grupe „Desetoro“. Bila je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu od 1948. do 1972. Godine 1968. postala je dopisni član SANU, a od 1978. bila je redovni član.

Preminula je 2009. u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE