Otvorena izložba Jasne Plašić, autorka koja stvara po sećanju

U galeriji „Simonida“ u Centru za kulturu Lazarevac otvorena je izložba radova Jasne Plašić, mlade umetnice sa hendikepom koja je rano ostala bez vida i svoje radove stvara po sećanju. Do sada je učestvovala uglavnom na grupnim izložbama, a izložba u Lazarevcu njena je prva samostalna izložba.

Od ranog detinjstva bila je zainteresovana za umetnost, pa je često crtala. Uz pomoć profesorke likovne umetnosti Gorane Škondrić iz osnovne škole za učenike oštećenog vida u Zemunu i na osnovu svog sećanja iz prošlosti dok je imala vid, počela je da stvara umetničke radove. Njeni radovi su uglavnom mešoviti likovni radovi i ručno rađeni mozaici od papira, dodatno ukrašeni razičitim vrstama konca, kuglica i perlica. Jasna za svoje likovne radove koristi masne drvene boje, najčešće u crvenoj, ljubičastoj i zelenoj, koje su njene omiljene, a inspirišu je uglavnom motivi iz prirode, kao i motiv samog čoveka.

Na pitanje kako spaja nespojivo, odnosno svoj hendikep i crtanje, Jasna kaže da se svaka prepreka može prevazići, ako za to postoji volja i upornost. Iako joj je obrazovanje i škola na prvom mestu, svoje slobodno vreme uvek koristi za crtanje.

Izložba će moći da se pogleda do 15.aprila 2021.godine u galeriji „Simonida“ u Centru za kulturu Lazarevac uz poštovanje epidemioloških mera zaštita, obavezno nošenje zaštitinih maski i uz fizičku distancu.

Biografija

Jasna Plašić rođena je u Studenici kod Kraljeva, 07.12.2000. godine. Osnovnu školu započela je da pohađa u Studenici, nakon čega je, zbog svog hendikepa, od petog razreda počela da pohađa školu za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu. Trenutno je uspešan student druge godine Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo u Beogradu.

Do sada je svoje radove izlagala i bila nagrađivana na raznim izložbama, likovnim konkurisma i radionicama  kao što su:

  • Izložba u Skoplju, 2015. godine
  • Izložba „Dečije likovno stvaralaštvo“  Zemun , 2014. godine
  • Konkurs „Svako dete srećna lica, čuva jedna porodica“, Zemun, 2014. godine
  • Likovana radionica u OŠ „Sonja Marinković“, Zemun, 2015. godine
  • Konkurs „Dani Ćirilice Bavanište“, Bavanište, 2016. godine
  • Međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“, Beograd, 2018. godine
  • Konkurs „Dečije Vaskršnje čarolije“,Beograd, 2019.  godine
  • Likovni konkurs „Šantićeva reč“, Kaluđerica, 2019. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE