Otvoren Dnevni centar za osobe ometene u razvoju u Lazarevcu

Svečanom otvaranju Dnevnog centra za decu ometenu u razvoju u Lazarevcu prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić u pratnji gradske sekretarke za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević, kao i predsednika opštine, Bojan Sinđelića i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Bojana Stevića.

Na teritoriji Beograda postoji 15 ovakvih centara sa 630 korisnika, a po rečima Vesića ovaj u Lazarevcu je do sada najmoderniji i najopremljeniji.

Kamen temeljac za objekat u Lazarevcu položen je prošle godine u septembru mesecu, predviđen je za 40 korisnika uz mogućnost proširivanja. Dnevni boravak u Lazarevcu koristiće 33 osobe sa smetnjama u razvoju.

Vesić se zahvalio gradskoj sekretarki za socijalnu zaštitu Nataši Stanisavljević, bez koje ovaj projekat ne bi bio realizovan, ali i opštini Lazarevac, kao i investitoru Kancelariji za javna ulaganja i izvođaču radova.

“Promenili smo politiku i Direkcija za građevinsko zemljište od 2014. godine ulaže četiri puta više u prigradske opštine, nego što se ulagalo ranije, jer one moraju da nadoknade ulaganja kada je u pitanju infrastruktura, ne mogu svi da žive na Vračaru ili Terazijama”, rekao je Vesić.

Budžet predviđen za ulaganje u infrastrukturu prigradskih opština za ovu godinu iznosio je milijardu i dvesta miliona evra, ali je morao biti smanjen za dvadesetak milijardi zbog pandemije COVID 19, kazao je Vesić.

Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, istakla je da je ovaj objekat samo jedan od primera ulaganja u ustanove socijalne zaštite i obezbeđivanja najboljih mogućih uslova kako za korisnike tako i za zaposlene, jer je to primer jedne odgovorne socijalne politike.

“U proteklom periodu smo podigli standard kada je u pitanju pružanje usluga socijalne zaštite. Većina objekata gde su se pružale usluge su bili neadekvatni i nedovoljno veliki i to smo promenili, jer deca ometene u razvoju i osobe sa invaliditetom zaslužuju najbolje moguće uslove”, rekla je Stanisavljević.

Novootvoreni objekat je dva i po puta veći od starog, povećan je kapacitet za 25 odsto u odnosu na stari prostire se na 515 kvadratnih metara, poseduje senzorne sobe, fiskulturnu salu, kao i prostorije za radionice i treninge. Kompletno opremanje objekta finansirao je Grad Beograd.

Predsednik GO Lazarevac, Bojan Sinđelić, istakao da je ovaj objekat primer kako svi nivoi vlasti mogu da rade kao jedno i kako saradnja republike, gradova i opština treba da funkcionšu i zahvalio se svima na realizaciji ovog projekta.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Bojan Stević, izjavio je da je današnji dan poseban dan za GO Lazarevac i da se ovim projektom zaokružila jedna celina i da se u narednom periodu planiraju novi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE