Ostvareni do sada najbolji rezultati u poljoprivrednim podsticajima u našoj opštini

Gradska opština Lazarevac i opštinski Savet za poljoprivredu u saradnji sa Gradom Beogradom, kompletirala je realizaciju ovogodišnjih podsticaja, i to u oblasti mehanizacije, pčelarstva, stočarstva i povrtarstva, odnosno voćarstva.

Ova godina bila je najuspešnija do sada, ostvareni su najveći podsticaji, obezbeđeno je 13 traktora, 7 prikolica, 4 rasturivača za đubrivo, kao i roto kosačice, skupljači sena, tanjirače, atomizeri i drugo, rekao je na konferenciji za medije član Veća zadužen za poljoprivredu, Nenad Bačanac.

Grad Beograd je za nabavku priključne mehanizacijeu učestvovao sa 80 odsto, dok za samu nabavku traktora, Grad učestvovao sa 60 odsto sredstava. Svako poljoprivredno gazdinstvo za nabavku traktora dobija million dinara.

Lazarevac je u pčelarstvu najuspešnija opština na teritoriji Grada Beograda sa 50 domaćinstava koje će koristiti ovaj vid podsticaja. Lazarevački pčelari ove godine dobiće preko 500 košnica, 6 centrifuga, 12 otklapača saća, kao i ostale elemente neophodne za njihov rad.

Pored pandemije i pada stočnog fonda zbog smanjene prodajne cene, uspešno je obezbeđeno 60 priplodnih grla za poljoprivrednike iz naše opštine koji se bave stočarstvom.

U oblasti povrtarstva i voćarstva, ukupno 10 poljoprivrednih gazdinstava ostvarilo je podsticaje za žičanu ogradu, plastenike i sistem za navodnjavanje u kojima Grad učestvuje sa 80 odsto sredstava od ukupne cene, uključujući i PDV.

Svi navedi podsticaji biće realizovani do kraja ove godine, a poljoprivredne mašine u gazdinstvima nači će se već za dva meseca. Gazdinstva će imati rok za nabavku ovih mašina do septembra.

Bačanac je apelovao na poljoprivrednike da prijave svoja gazdinstva, jer je to osnovni uslov za dobijanje podsticajnih sredstava. Registracija poljoprivrednog gazdinstva je potpuno neoporeziva i ne postoji limit u veličini parcele na kojoj se obavlja povrtarstvo ili voćarstvo za koje se aplicira. Takođe nije potrebno biti vlasnik parcele za koju se aplicira, već poljoprivrednik može biti i njen zakupac.

Član Veća zadužen za poljoprivredu, Nenad Bačanac

Izmenom zakona o porezu na imovinu, koji je stupio na snagu 01.01.2021. godine, svi objekti koji su namenjeni za primarnu poljoprivrednu proizvodnju potpuno su oslobođeni poreza. Poljoprivrednici više neće morati da plaćaju porez na objekte u kojima je smeštena poljoprivredna mehanizacija ili  žitarice.

Bačanac je pozvao sve poljoprivrednike sa teritorije GO Lazarevac koji su plaćali ovaj vid poreza, da se jave lazarevačkoj Poreskoj upravi, kako bi ušli u proces oslobađanja od ovog poreza.

Sve dodatne informacije građani mogu dobiti u kancelariji Saveta za poljoprivredu u zgradi socijalnog u Karađorđevoj ulici, svakog radnog dana od 08 do 14 časova ili pozovom na broj telefona 011/8126-991.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE