OŠ „Mihailo Mladenović Selja“ u Dudovici dobila „malu slobodnu biblioteku“

Nakon lazarevačke Gimnazije i OŠ u Stepojevcu treća u nizu škola koja je dobila „Dekalend“ mini biblioteku je OŠ „Mihailo Mladenović Selja“ u Dudovici.

Kućicu za knjige uručili su donatorka Olivera Jelkić i članovi Saveta za obrazovanje opštine Lazarevac, kao i penzionisani kustos Moderne galerije u Lazarevcu, Jagoda Nedeljković, i naša istaknuta glumica, Jelica Sretenović.

Predsednik Saveta za obrazovanje, Marko Mijušković, ovom prilikom izjavio je da je zadovoljan kako ova akcija protiče.

„Stvarno smo zadovoljni, ovo je jedna velika uspešna akcija i puno škola se prijavilo za učešće u ovoj akciji, pre svega su to seoske škole što je i poenta Dekalend  biblioteka. Mi kao Savet za obrazovanje to podržavamo jer je obrazovanje ključ razvoja jedne zajednice, a mi u Lazrevcu zaista imamo rasadnik talenata u svakom smislu i svakoj oblasti i sa zadovoljstvom ćemo nastaviti sa ovakvim akcijama i u budućnosti“, rekao je Mijušković i yahvalio se još jednom donatorki ovih biblioteka, Oliveri Jelkić.

Tvorac Dekalend biblioteka, Olivera Jelkić izjavila je da je srećna što je ovo već treća lokacija na teritoriji opštine Lazarevac koja je dobila svoju malu biblioteku i istakla da je posebno srećna kada su u pitanju seoske sredine. „Posebno sam srećna kada dođemo u manje sredine, u škole gde ima manje đaka i gde je deci manje dostupna knjiga.“

Ona je dodala da u poslednjih pet do šest godina, koliko ova akcija traje, sve kućice i dalje funkcionišu i da deca u njima i dalje razmenjuju knjige, Jelkić je kazala da se kroz ovu akciju kod dece razvijaju različite pozitivne osobine, od odnosa prema samoj kućici, tako i odnosu prema knjizi i drugarima.

Penzionisani kustos lazarevačke Moderne galerije, Jagoda Nedeljković, izrazila je zadovoljstvo što se po ko zna koji put našla u OŠ „Mihailo Mladenović Selja“ sa kojojm već dugi niz godina ima odličnu saradnju i ovom prilikom ispričala anegdotu vezanu za MZ Dudovicu, kao i nekoliko bitnih istorijskih događaja.

“ Za vreme Drugog svetskog rata meštani Dudovice su svim srcem prihvatili su Slovence u svoje kuće i sa njima se sprijateljili i bili su kao jedna porodica, deleći jedna hleb. Nekadašnji političar Milan Kučanj je sa svojom porodicom bio ovde u Dudovici. U okviru umetničke kolonije pod nazivom kolonije, Slovenci su svake godine dolazili u Dudovicu do raspada Jugoslavije. Bilo je umetnika i sa slovenačke i srpske strane, mi smo se trudili da to budu i naivni i akademski umetnici.“

Ona je posebno istakla naivnog umetnika, Savu Sekulić, čija kolekcija od pet slika se nalazi u Dudovici, kao i akademskog vajara, Bogosava Živkovića, koji je čak radio i  kod Cara Hajla Selasija. Svi oni uticali su i na današnje generacije, tako da je škola u Dudovici iznedrila najbolje solo pevače, odlične učenike i najbolje direktore.

Glumica Jelica Sretenović posebno je odabrala knjigu pesama Desanke Maksimović kao poklon maloj biblioteci i osvrnula se na pitanje čitanja i književnosti u današnjem vremenu tehnologije.

„Najbolji poklon za jednu školu je knjiga. Ja sam oduševljena bibliotekom koju sam videla. Nadam se da imate dosta članova, jer kakvo je vreme došlo i kako ovaj 21. vek ide u strahotu, neće biti ni knjige ni biblioteke, već samo tableti. Biblioteke će biti kao muzeji da ljudi mogu da dođu i vide da su postojale. To su moje crne slutnje, ne želim da se obistine jer to ne bi valjalo“, objasnila je Sretenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE