Održano predavanje “Nepoznata istorija Lazarevca” u Biblioteci “Dimitrije Tucović”

Lazarevačka Biblioteka već šesnaestu godinu zaredom učestvuje u manifestacije „Dani Beograda“, koja se održava od 16. do 19. aprila. Organizator ove manifestacije je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, a producent Omladinsko pozorište Dadov. Tokom trajanja manifestacije sve ustanove kulture na teritoriji Beograda otvorene su za javnost.

Biblioteka ove godine učestvuje sa predavanjem pod nazivom “Nepoznata istorija Lazarevca”, novinara, publiciste i politikologa, prof. dr Milorada Đokovića.

“Ovim predavanjem pokušali smo da očuvamo istoriju sećanja i rasvetlimo neke istorijske događaje, koji su u našoj zavičajnoj istoriji marginalizovani i potisnuti”, rekla je direktorka Biblioteke, Jasmina Ivanković, tokom medijske prezentacije.

Direktorka Biblioteke, Jasmina Ivanković i prof. dr Milorad Đoković

Ove godine navršava se 80 godina od početka Drugog svetskog rata, a 14. aprila 1941. godine zvanično je okupiran i Lazarevac, činom spuštanja zastave Trećeg rajha sa balkona zgrade sadašnje Biblioteke “Dimitrije Tucović”. Nemačka komanda tokom okupacije bila je smeštena upravo u zgradi biblioteke.

Prof. dr Milorad Đoković bavi se izučavanjem nacionalne istorije Srba već 15 godina i ističe da se na internetu plasira dosta netačnih podataka. Tog kobnog 14. aprila 1941. godine u Lazarevcu je ubijeno osam naših sugrađana, a pred mladim istraživačima zavičajne istorije je velika obaveza da istraže šta se zapravo događalo na područiju naše opštine tokom Drugog svetskog rata, kazao je Đoković.

Celokupno predavanje “Nepoznata istorija Lazarevca”, autora prof. dr Milorada Đokovića možete pogledati na zvaničnom You tube kanalu Biblioteke “Dimitrije Tucović”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE