Održana tribina na temu „Posredovanje kao mogućnost i kao rešenje“

U Centru za kulturu Lazarevac u galeriji „Savremenici“ održana je tribinu pod nazivom „Posredovanje kao mogućnost i kao rešenje“. Učesnice tribine bile su Jasmina Krštenić, registrovani posrednik i podpredsednica Asocijacije pravnika AEPA, Sonja Nikolić Vingert, posrednik, Zorica Odavić, registrovani posrednik i Anđela Pejović, socijalna radnica. Moderatorka tribine bila je Emilija Vingert, studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka.

Posetioci tribine imali su prilike da se upoznaju sa prednostima posredovanja i efikasnog i jeftinijeg načina za rešavanje sporova različite vrste.

U okviru šesnaestodnevnog aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama, koji je započeo 25. novembra, na tribini je predstavljena i mogućnost posredovanja u porodičnim sporovima, koji ako se reše na miran način posredovanjem, izbegava se potencijalno nasilje u porodici tj. nasilje nad ženama.

Ukoliko obe strane saglasno angažuje registrovanog posrednika, koji je registrovan u registru Ministarstva pravde Republike Srbije i ukoliko stranke postignu sporazum koji se overava kod javnog beležnika, on postaje izvršna isprava, kojom se spor rešava. U slučaju da se sporazum ne overi kod javnog beležnika, on se može koristiti kao dokaz u sudskom postupku na osnovu koga sud donosi presudu, kazala je Jasmina Krštenić, registrovani posrednik.

Jasmina Krštenić

Po rečima Jasmine Krštenić veliku ulogu u sprečavanju porodičnog nasilja igraju mediji, koji bi trebalo pre svega da edukuju, podignu pažnju i zainteresovanost stanovništva za rešavanje problema nasilja  u porodici, kao i da doprinesu popularizaciji posredovanja tj. medijacije u rešavanju sporova.

Svi oni kojima je potrebna ovakva vrsta pravne pomoći mogu se obratiti registrovanim posrednicima u Registru Ministarstva pravde koji je javno dostupan na sajtu tog ministarstva.

Početkom januara 2022. godine Asocijacije pravnika  AEPA otvoriće kancelariju za medijaciju u Lazarevcu, pa će svi zainteresovani građani moći direktno da se obrate kancelariji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE