Održana tradicionalana vidovdanska fijakerijada

Udruženje ljubitelja i odgajivača konja “Kolubara” organizovalo je tradicionalnu vidovdansku fijakerijadu. Ova manifestacija održava se uz podršku TO Lazarevac i GO Lazarevac, već 16. godinu za redom baš na Vidovdan. Ovaj praznik ujedno je i slava lazarevačkog udruženja ljubitelja i odgajivača konja “Kolubara”.

Ukupno četrdeset i dve zaprege okupile su se u gradskom parku, kako bi prodefilovale ulicama Lazarevca. Na fijakerijadi su pokazani radni, ali i sporstki, paradni konji. Pored defilea, vlasnici fijakera učestvovali su u takmičenju, gde su sudije ocenjivale celokupne zaprege, njihovu opremljenost, kao i spremnost konja. Svi učesnici dobili su zahvalnice, a oni najbolji i pehare.

Fijakerijada u Lazarevcu okuplja udruženja iz cele Srbije i iz godine u godinu sve je više učesnika, ali se broj posetilaca znatno smanjio, te se organizatori nadaju da će se to u budućnosti promeniti, kazao je Radovan Blagojević, predstavnik udruženje ljubitelja i odgajivača konja “Kolubara”. Blagojević se ovom prilikom posebno zahvalio lazarevačkoj policiji i JPKP “Lazarevac”, kao i lokaloj samoupravi na podršci.

Radovan Blagojević

Milan Mitrović iz sela Latković, jedan od učesnika fijakerijade, izrazio je zadovoljstvo organizacijom i kazao za Radio Galaxy i Galaxy media, da se uvek rado odazove pozivu na učešću u Lazarevcu. U planu ima organizovanje fijakerijade u svom selu, na kome će gosti biti i lazarevačko udruženje ljubitelja i odgajivača konja “Kolubara”.

Među fijakerašima bio je i Zoran Lazarević iz Draževca kod Obrenovca, stalni gost lazarevačke fijakerijade, koji se konjima bavi još od detinjstva, a ljubav prema ovim životinjama preneo mu je deda.

Perica Živković iz Čibutkovice istakao je da se ovim zanimanjen bave mahom stariji i da je mladih malo, te poziva sve njih da se aktivnije uključe, kako bi se ova manifestacija očuvala.

Marko Jakovljević iz Lazarevca, jedan je od retkih učesnika mlađe generacije. Po drugi put učestvuje na lazarevačkoj fijakerijadi sa svojim konjima i ističe da je među takmičarima ove godine nekoliko novih mlađih fijakeraša.

Vidovdanska fijakerijada u Lazarevcu jedinstvena je prilika da se podsetimo perioda kada je jedino prevozno sredstvo bila konjska zaprega i na taj način otrgnemo od zaborava neka davno zaboravljena vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE